Slomljena noga – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Slomljena noga - uzrok, simptomi, liječenje

Upomoć, slomljena noga – što napraviti?

Nije baš svaki dan da nas može zadesiti neka grozna nesreća pa da moramo donositi neke brze i važne odluke. Ipak, nekad se nešto tako može i dogoditi stoga bi bilo dobro znati kako postupiti u nekim važnim trenutcima. Slomljena noga nije baš nešto na što ćete svaki dan naletjeti, no prijelomi donjih ekstremiteta mogu se dogoditi baš pored Vas stoga treba znati reagirati. Od svih prijeloma: nosa, ruku, nožnog prsta, prijelom noge svakako je poseban jer obično je potreban transport ozlijeđene osobe. Ukoliko ste pretrpjeli neku sportsku ozljedu ili nesreću, svakako morate posjetiti liječnika radi mogućih prijeloma. Srećom, prijelomi su vrlo efikasni u tome da nam daju do znanja da su tu. Prijelom noge ili ruke svakako boli stoga ćete znati da nešto nije u redu. Slomljena noga liječi se uglavnom na dva načina, ovisno o težini ozljede. Rehabilitacija traje od nepunih 2 tjedna sve do godina i godina, što opet ovisi o težini ozljede.

Slomljena noga – što je točno prijelom i što sve smatramo slomljenom nogom?

Slomljena noga može ovako na prvu zvučati kao pojam koji određuje samo situacije kada je nekome noga podvinuta na 90 stupnjeva. No, ako govorimo činjenice, prijelom noge smatra bilo kakvo puknuće ili napuknuće kosti u nogama. Neki prijelomi su mali i jednostavni za liječenje, drugi su vrlo ozbiljni. Prijelomi se dijele na otvorene i zatvorene, gdje su zatvoreni prijelomi oni gdje nema velikih pomaka koštanog tkiva. Prijelomi nogu najčešće se događaju u prometnim nesrećama, a zatim u sportskim ozljedama. Prijelomi nogu češći su kod ekstremnih sportova poput skateboarda i sličnog. Rehabilitacija kod prijeloma nogu ovisi najviše o tome koliko je ozbiljna ozljeda. U slučajevima kada su longeta i gips dovoljni u liječenju, te nema kirurških zahvata, rehabilitacija može biti završena u manje od mjesec dana. Velike i prave rehabilitacije su one gdje se doslovce ponovo učimo hodati i ponovo aktivirati svoje mišiće kao da to radimo po prvi puta. Slomljena noga ne zvuči ozbiljno, no kod jakih prijeloma, rehabilitacije su vrlo teške i zahtjevne.

Slomljena noga – kada je potreban kirurški zahvat?

U slučaju prijeloma kada su kosti van svojih pozicija, obično je potreban kirurški zahvat. U slučaju gorih oštećenja ljudska medicina danas koristi razna pomagala koja odrađuju ulogu naših kostiju. Što je inače uloga naših kostiju? Osim njihovog kinetičkog svojstva, kosti također “drže” naše tijelo na mjestu. U slučaju težeg oštećenja neke kosti, doktori često znaju ubaciti u naš ekstremitet još par stotina grama čelika u obliku žice, šipke ili pločice. Priča i slomljena noga može biti različite završetke. Kod nekih jačih prijeloma pacijent se nikada ne vrati u punu fizičku snagu, odnosno nikada više nije mogao puno trčati ili baviti se nekim sportom. Ipak, u određenom broju slučajeva, čak i kada je ozljeda bila jača, pacijent se mogao vratiti svojim uobičajenim sportskim aktivnostima. Ništa nije tako dobro kao original, naravno, no uz kirurške zahvate kod ovakvih problema zaista shvatite da postoje moderni cyborgi. Slomljena noga neće Vas zaustaviti u ničemu, ako joj to ne dopustite.

Tagovi: