Slijepo crijevo – uzrok, simptomi, liječenje

Slijepo crijevo - uzrok, simptomi, liječenje

Slijepo crijevo uzrok

Slijepo crijevo je apendicitis, zapravo crvuljak koji se nalazi na početku debelog crijeva, te predstavlja zakržljani izdanak na desnoj donjoj strani u trbuhu. Uobičajeno je debljine 7 mm, a dužine 8 cm, te je njegova uloga u ljudskom tijelu da služi imunološkom sustavu jer je to organ koji ima bogat dotok krvi, te visoku koncentraciju limfoidnih folikula koji su vrlo važan dio imunološkog sustava.

Upala slijepog crijeva se može pojaviti iznenada i naziva se akutna upala slijepog crijeva, no bolovi mogu nastati i postepeno, te se pojačavati. Uzrok upale slijepog crijeva je ostrukcija crvuljka, te dolazi do nakupljanja limfnog tkiva, no uzrok mogu biti i gliste, neko strano tijelo koje nije izašlo iz organizma, ali i tvrda stolica koja pritišće crvuljak. Poremećaj pražnjenja može uzrokovati da se slijepo crijevo upali i nastane pritisak na crvuljak. Najčešće se ovakve infekcije javljaju u drugom desetljeću života, a najvažnije je simptome na vrijeme prepoznati i hitno se obratiti liječnicima.

Slijepo crijevo simptomi

Akutna upala slijepog crijeva glavni simptom su postojanje jakih bolova koji se ne mogu izdržati u donjem desnom dijelu trbuha blizu desne prepone. Prvenstveno se bol javlja oko pupka i obično se zanemarije, dok se ne preseli u donji desni dio trbuha kada bol postaje neizdrživa. U takvim se situacijama treba hitno javiti liječniku jer slijepo crijevo može puknuti pa će se sadržaj crijeva razliti po trbušnoj šupljini što može dovesti do sepse i trovanja organizma, pa čak i smrti.

Kao simptom se mogu pojaviti i povišena temperatura jer se radi o upalnom procesu, mučnina, povraćanje, te gubitak apetita i prije nego počnu bolovi. Ujedno se kao simptom javlja i lijenost crijeva i poremećeni ritam pražnjenja stolice, a bol nije ni prisutna, te je moguće da će se pojaviti i proljev. Trbuh može biti bolan i osjetljiv na svaki dodir, pa svi ovi simptomi trebaju biti alarm za javljanje liječniku koji će običnim fizičkim pregledom donjeg dijela trbuha ustanoviti da se razvija upalni proces, te da vaše slijepo crijevo može biti upaljeno.

Slijepo crijevo liječenje

Slijepo crijevo kada je upaljeno liječi se kirurškim putem na način da se ono odstrani iz tijela kako ne bi prsnulo i dovelo pacijenta u smrtnu opasnost. Međutim kada slijepo crijevo nije akutno upaljeno, te nema jakih i neizdrživih bolova napravit će se UZV adbomena i CT s kontrastom kako bi se ustanovilo da se doista radi o upaljenom slijepom crijevu. Neće se svaka bol u donjem desnom dijelu trbuha tretirati kirurškim odstranjivanjem crvuljka prije nego su liječnici apsolutno sigurni da je to neophodno.

Labaratorijske pretrage će pokazati leukocitozu, broj leukocita u krvi će biti povećan, pa uz nalaze UZV i CT i bez akutnih bolova se može dijagnosticirati upala slijepog crijeva. Prije operacije se osobi daju antibiotici koji će se nastaviti piti i nakon operacije odstranjivanja crvuljka zbog sigurnosti u slučaju razlijevanja sadržaja tokom operacije ili puknuća. Komplikacije mogu nastati kada dođe do puknuća crvuljka te se upalni proces može raširiti na cijeli abdomen i organe u abdomenu, te se može raziti sepsa od koje je velika smrtnost.


Tagovi: