Sklerodermija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sklerodermija - uzrok, simptomi, liječenje

Sklerodermija, uzroci i vrste

Sklerodermija je rijetka, kronična bolest koju karakterizira otvrdnuće kože i vezivnog tkiva poput krvnih žila i unutarnjih organa. Naziv ove bolesti dolazi od grčke riječi sclero što znači stvrdnjavanje, dok je derma pojam za kožu. Povezuje se s autoimunim bolestima, a glavno obilježje mu je zatezanje kože, čineći je debljom, svjetlijom i tamnijom na zahvaćenim mjestima. Najčešće se javlja u dobi od 30 do 50 godina. Što uzrokuje sklerodermiju? Stres, infekcije, izloženost kemikalijama ili niskim temperaturama neki su od mogućih uzroka. Stručnjaci smatraju da postoji i genetska predispozicija.

Ovisno o vrsti, bolest može utjecati na tijelo u različitim dijelovima. Postoje dvije vrste sklerodermije: sistemski oblik ili sistemska skleroza i lokalizirani oblik. Sistemska skleroza utječe na kožu i unutarnje organe tijela. Ovaj oblik je četiri puta češći kod žena nego kod muškaraca. Lokalizirani oblik zahvaća ograničeno područje kože i češći je u djece. Postoje dvije glavne vrste lokalizirane sklerodermije, morfea i linearna sklerodermija. Morphea je najčešći oblik, gdje je prisutna jedna ili više mrlja zadebljane kože s različitim stupnjevima pigmentacije. Kod linearne sklerodermije područja zadebljanja kože su u obliku linije u okomitom smjeru tijela.

Sklerodermija – simptomi

Obično je prvi znak sklerodermije Raynaudov fenomen, abnormalni odgovor živčanog sustava koji uzrokuje sužavanje krvnih žila u rukama. Kada zahvaća samo kožu, sklerodermija dovodi do prekomjerne proizvodnje kolagena. Osim toga, sklerodermija također može uzrokovati mrlje i utjecati na lice gdje uzrokuje deformacije, svijetle i tamne mrlje. U nekim slučajevima pacijent može imati ulceracije na ekstremitetima, što dovodi do amputacije ako nema odgovarajućeg liječenja. Kao vrsta autoimune bolesti najčešće zahvaća kožu, ali u najtežem obliku zahvaća i druge organe, što uzrokuje akutnije komplikacije. U slučajevima sistemske sklerodermije, bol u zglobovima jedan je od prvih simptoma. Ponekad se može razviti upala mišića, praćena slabošću i boli.

Osim upale tkiva, javlja se i neugodan osjećaj tijekom pokreta koljena i laktova. Drugi simptom povezan sa sistemskom sklerodermijom je pojava ulkusa na vrhovima prstiju. Osobe sa sistemskom sklerodermijom mogu imati respiratorne probleme, suhi kašalj i otežano disanje. Kod lokalizirane sklerodermije može doći do blagog gubitka tkiva u zahvaćenom području, a ponekad može biti i težeg, jer se širi na dublja tkiva, odnosno potkožno tkivo, mišiće i kosti, što može odgoditi rast.

Sklerodermija – liječenje

Dijagnoza sklerodermije nije uvijek jednostavna, jer je potrebno ne samo odrediti njezine simptome, već i eliminirati one koji su uobičajeni u drugim bolestima. Ono što je specifično kada je sklerodermija u pitanju jest da dva bolesnika neće imati iste simptome, što dodatno otežava dijagnozu. Za liječenje je potreban pristup liječnika opće prakse, dermatologa, pulmologa, imunologa, ortopeda i kardiologa. Nakon što se dijagnosticira sklerodermija, utvrđuje se način liječenja. Budući da za ovo stanje nema lijeka, koriste se konvencionalni tretmani u obliku protuupalnih lijekova, imunosprejeva, za poboljšanje disanja, reguliranje krvnog tlaka i kod problema s bubrezima.

Istodobno je indicirana svjetlosna terapija za smanjenje zadebljanja kože. Iako ne postoji lijek za sklerodermiju, postoji širok raspon tretmana koji mogu usporiti njezino napredovanje i ublažiti simptome. Osobe koje pate od ovog stanja trebaju individualni pristup liječenju, ovisno o vrste. Kako bi se oboljelima od ove bolesti olakšao život, određene mjere mogu doprinijeti poboljšanju i kvaliteti života. Stoga se uz liječenje preporučuju tjelesne vježbe koje poboljšavaju cirkulaciju, izbjegavaju hladnoću i pridržavaju se prehrane bez kisele hrane.

Tagovi: