Sjogrenov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sjogrenov sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Sjogrenov sindrom – uzroci

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj kod kojeg imunološki sustav tijela napada vlastite stanice i tkiva. Može se reći da je tijelo u “zabludi” te napada zdrave stanice. Znanstvena i stručna zajednica nije sigurna i složna oko samog uzroka Sjogrenovog sindroma. Genetska uvjetovanost povećava rizik kod određenih skupina ljudi, ali prema prikupljenim podacima ista nije dovoljna već se razvoj poremećaja veže za infekcije određenim virusima i bakterijama. Također, moguće je da je uzrok vezan i za ženski hormon estrogen, a s obzirom da češće pogađa žensku populaciju. Sjorgrenov sindrom prepoznatljiv je po pojavi manjka sline i suza odnosno najprije pogađa oči i usta jer žljezde koje izlučuju te tekućine bivaju disfunkcionalne pod utjecajem upalnog djelovanja i iritacije limfocitima do koje dolazi zbog reakcije imunološkog sustava. Poremećaj može prouzročiti i druge autoimune bolesti poput artirtitisa ili lupusa te se onda govori o sekundarnom Sjogrenovom sindromu. Dakle, Sjogrenov sindrom ima različite uzroke počevši od genetike, virusnih infekcija, spolnih hormona i vanjskih okolišnih čimbenika, ali je točan uzrok još uvijek nepoznat.

Sjogrenov sindrom – simptomi

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj nepoznatog uzroka koji najviše kod kojeg imunološki sustav tijela razara vlastito tkivo odnosno stanice. Simptomi su prvesntveno vidljivi na dijelovima tijela gdje je prisutna tekućina odnosno vlaga pa tako se pacijenti u prvim stadiijima najčešće žale na suhoću očiju i usta. Do navedenog dolazi jer imunološki sustav ozljeđuje žlijezde koje luče predmetne tekućine. Dijagnoza obuhvaća kombinaciju fizičkog pregleda, testova krvi i testova kojima se provjerava suhoća očiju i usta. Također, simptomi mogu uvelike varirate ovisno o dobi pacijenta pa će tako pretežno kod odraslog stanovništva simptomi biti suha usta i oči dok se npr. u pedijatrijskoj dobi može raiditi o raznim neurološkim i bubrežnim tegobama. Učestali simtpomi su i umor i bol u zglobovima, ali postoje i slučajevi disfunkcije organa poput bubrega ili gastrintetstalnog trakta, pluća, jetre i središnjegživčanog sustava. Sjogrenov sindrom se obično javlja kod ljudi iznad četredeset godina i učestaliji je kod ženkog spola.

Sjogrenov sindrom – liječenje

Sjogrenov sindrom može uzrokovati komplikacije ukoliko se ne liječi pravovremeneo stoga je potrebno redovito odlaziti doktoru i upozoriti na na neobične pojave u funkciji tijela poput suhih očiju ili usta. Ne postoji univerzalna terapija te se ista obično provodi medikamentima ovisno o simptomima. Za suhoću očiju se uobičajeno propisujurazne kapi i različite očne masti ili lijekovi koju mogu smanjiti upalu žlijezde. Voda, žvake bez šećera ili upotreba umjetne sline mogu pomoći kod suhih usta dok se za nos koriste sprejevi kojima se vlaži sluznica. Odgovarajući lubrikanti se propisuju za kožu i vaginu. Kod ozbiljnih simptoma moguća je upotreba kortikosteroida. Dakle, Sjogrenov sindrom nema specifičan način liječenja već sve ovisi o simptomima koje pojedini pacijent razvije. Kod svih pacijenata se preporučuje redovito i pravilno održavanje higijene zahvaćenih područja. Također, osobe koje su razvile poremećaj trebali bi izbjegavati vjetorvita, suha i zadmljena mjesta, ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom te izbaciti alkohol i cigarete.

Tagovi: