Širi se nova bolest, ugroženi navijači! Od devine gripe umire svaka treća osoba. Uskoro i kod nas?

Širi se nova bolest, ugroženi navijači! Od devine gripe umire svaka treća osoba. Uskoro i kod nas?

Smrtonosna Devina gripa se širi među nogometnim navijačima

Nogometnim navijačima koji su sudjelovali na svjetskom prvenstvu u Katru se savjetuje da se pri povratku u domovinu obrate svojim liječnicima. Razlog navedenome je Devina gripa, potencijalno smrtonosna respiratorna bolest koja se prepoznaje po povišenoj temperaturi, kašlju i povraćanju. MERS ili Bliskoistočni respiratorni sindrom se najčešće dobiva kada se ostvari blizak kontakt sa zaraženom devom, tvrde stručnjaci u Agenciji za zdravstvenu sigurnost. Mediji diljem svijeta upozoravaju navijače svih zemalja da se po povratku u domovinu obrate najbližem liječniku ukoliko osjete navedene simptome.

Koliko je navijača do sada zaraženo? Ukupni broj nije poznat no Ujedinjeno Kraljevstvo za sada broji 5 zaraženih navijača. Pretpostavlja se kako bi broj mogao naglo rasti. Najugroženiji su navijači koji su u slobodno vrijeme uživali u jahanju deva. Devina gripa se također može dobiti i preko kontakta sa zaraženom osobom, ili konzumacijom nepasteriziranog mlijeka zaražene životinje. Navedena bolest se prvi puta pojavila 2012 godine i od tada je zabilježeno ukupno 2600 slučajeva širom svijeta (većina oboljelih se nalazila na Arapskom poluotoku). Zdravstvene organizacije govore kako je posljednji slučaj oboljenja bio 2018 godine.

Devina gripa ubija svaku treću zaraženu osobu

Statistike pokazuju kako je trećina zaraženih pacijenata u 2012 godini umrlo od posljedica Devine gripe. Mnoge zemlje su svojim navijačima izdale rutinske smjernice što napraviti ako osjete simptome. Prema novim podacima Agencije za zdravstvenu sigurnost - broj novo prijavljenih slučajeva ne raste. U Katru su prepoznata dva slučaja i oni su hospitalizirani. Kako prepoznati Devinu gripu? Devina gripa donosi simptome vrućice, kašlja i povraćanja. Što bi navijači trebali učiniti po povratku sa svjetskog prvenstva?

Ukoliko osoba prepozna simptome MERS-a koji su slični normalnoj prehladi ili gripi, obavezna je potražiti najbližu liječničku pomoć i obavijestiti medicinski tim o svojem putovanju u Katar. Pri sumnji na Devinu gripu, radit će se posebne kontrole infekcija i testiranje. Ne postoji poseban lijek za liječenje navedene bolesti, što znači da će se liječenje fokusirati na ublažavanje simptoma koje zaražena osoba pokazuje. Devina gripa za sada nije zabilježena kod hrvatskih navijača. Ujedinjeno Kraljevstvo za sada broji najviše zaraženih, njih petero. Navijači su pod posebnim medicinskim nadzorom.

Devina gripa se ne može liječiti

Nažalost ne postoji poseban tretman s kojim se može izliječiti Devina gripa. Ukoliko se kod osobe ustanovi navedena bolest, radi se na liječenju simptoma. Statistike upozoravaju kako 35% zaraženih osoba umiru od navedene bolesti. Savjetnici za zarazne bolesti u Saudijskoj Arabiji upozoravaju navijače i turiste da ne dolaze u kontakt s devama i njihovim proizvodima. Da li se Devina gripa može proširiti s osobe na osobu? Virus se može prenijeti preko kapljica iz kašlja zaražene osobe, no u rijetkim slučajevima.

Osobama koje su bile u kontaktu s devama se preporučuje posjet liječnicima u Katru kako bi se otklonila bilo kakva sumnja zaraze. Koliko je potrebno za pojavu prvih simptoma? Simptomi se mogu pojaviti u roku par sati ili par dana, ovisno o zdravstvenom stanju osobe. Ukoliko osoba osjeti povišenu temperaturu, jači i iznenadni kašalj, poteškoće kod disanja, iznenadno povraćanje i proljev tada je riječ o zarazi s Devinom gripom. Zdravstvena organizacija iz Saudijske Arabije upozorava na navedene simptome i upozorava sve navijače i turiste da ne ignoriraju simptome, već da zatraže medicinsku pomoć!


Tagovi:

[et_pb_comments _builder_version="4.19.3" _module_preset="default" hover_enabled="0" sticky_enabled="0"][/et_pb_comments]