Sinkopa – kako i zbog čega nastaje

Ljepota i zdravlje

Sinkopa - kako i zbog čega nastaje

Znate li kako nastaje sinkopa?

Nakon medijski veoma popraćenog pravnog postupka o medijski eksponiranoj ličnosti koja je usmrtila svojim plovilom dvije osobe stranog državljanstva, pa se na sudu djelomično uspješno branila sinkopom kao ekskulpacijski razlogom, javnost se zainteresirala za bolje razumijevanje sinkope – što ona jest i zbog čega nastaje. Upravo zato ćemo u nastavak ovog teksta pokušat što bolje razjasniti ovu medicinsku pojavnost.

Sinkopa je u svojoj naravi iznenadni gubitak svijesti koji je kratkotrajan te nakon kojeg se pacijent ubrzo opravi. Za vrijeme trajanje sinkope, bolesnik je potpuno nepomičan i opušten, slabog pulsa i veoma plitkog disanja. Razlog zašto sinkopa nastaje jest nedovoljna opskrba mozga s krvlju. Zašto je mozak nedovoljno opskrbljen krvlju? Postoje mnogi uzroci toga od kojih su najučestaliji: srčani poremećaju zbog kojih krv ne može neometano istjecati iz srca, razne aritmije, disfunkcije sistole ili dijastole. Tako otežano istjecanje krvi može potaknuti tjelovježba i hipovolemija. Ako sumnjate na sinkopu, posjetite svog liječnika.

Koliko vrsta sinkopa postoji?

Sinkopu možemo razlikovati s obzirom na uzroke koji ju pokreću. Uzroke sinkope je dobro znati jer na taj način možemo i bolje razumjeti kako pristupiti liječenju. Tako postoje 3 vrste sinkopa s obzirom na uzrok nastanka: vazovagalna, mikcijska i kardiogena sinkopa. Vazovagalna postoji kada tu sinkopu uzrokuje pretjerana reakcija ljudskog tijela na određeni stimulans, tj. pokretač. Taj pokretač može biti iznimna bol, strah, pretjerana konzumacija alkohola, izloženost toplini itd.

Prije nego nastupi, osoba može osjetiti tegobe poput mučnine, slabosti i znojenja. Tako prouzročen gubitak svijesti ima svoju podlogu u disfunkciji autonomnog živčanog sustava. Nadalje, do mikcijske sinkope dolazi najčešće kod muškaraca kada mokre u stajaćem položaju nakon što su naglo ustali iz kreveta po noći. Ovakva vrsta sinkope se može dogoditi i ženama ali rjeđe. Nesvjestica nastupa jer se mokraćni mjehur naglo isprazni i nastane proširenje vena a samim time i pad tlaka. Konačno, postoje i kardiogene sinkope koje nastaju zbog aritmija srca.

Kako spriječiti da sinkopa nastane?

Nažalost, sinkopu je veoma teško preventivno liječiti jer je teško predvidjeti njezin nastanak i mnogi faktori koji utječu na nastanak sinkope ne mogu biti izmijenjeni. Ipak, postoje koraci koji se mogu učiniti kako bi se nastupanje sinkope svelo na minimum. Ako je uzrok sinkope neka kardiološka ili neurološka bolest, osoba treba redovito odlaziti liječniku i slijediti njegove upute. Ako je pak riječ o najčešćim sinkopama, postoje savjeti kojih se možete držati da smanjite vjerojatnost njezinog nastanka. Ako promijenite malo svoj životni stil i smanjite uzročnike sinkope, možete si poboljšati kvalitetu života.

Tako je preporuka da pijete dovoljno vode u danu, zbog održavanja tlaka. Na stabilnost tlaka će utjecati i unos soli. Sinkopa će nastati u manjem postotku slučajeva i ako jedete redovito u manjim obrocima, ako izbjegavate nagla ustajanja iz ležećeg položaja. Sinkopu možete spriječiti i tuširanjem toplom vodom navečer, kao i redovitom tjelovježbom. Poslušajte ove savjete i sinkopa vam možda prestane zadavati tolike muke!

Tagovi: