Simptomi alergije

Simptomi alergije

Simptomi alergije i njihovi uzroci

Alergije su prekomjerne reakcije imunološkog sustava na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. Imunološki sustav je odgovoran za zaštitu tijela od patogena poput bakterija i virusa, ali ponekad može pretjerano reagirati na tvari koje nisu opasne po zdravlje. Ove prekomjerne reakcije mogu rezultirati različitim simptomima i znakovima, uključujući svrbež, crvenilo kože, curenje nosa, kašalj, kihanje, otežano disanje, probavne smetnje i mnoge druge. Alergije na hranu, poput kikirikija, jaja, mlijeka, orašastih plodova, ribe, školjki i pšenice, može uzrokovati simptome kao što su osip, oticanje usana, probavni problemi, pa čak i ozbiljne reakcije poput anafilaksije. Simptomi alergije na pelud, grinje, plijesni, životinjsku dlaku i insekte se iskazuju kao curenje nosa, kihanje, svrbež očiju, kašalj i poteškoće s disanjem. Alergije na otrovne tvari često se javljaju kao reakcija na ubode insekata, kao što su pčele, ose ili komarce, a simptomi alergije uključuju crvenilo, oticanje, svrbež i bol na mjestu uboda, ali mogu se razviti i ozbiljniji simptomi, uključujući anafilaksiju. Neki ljudi mogu razviti alergijske reakcije na određene lijekove, poput antibiotika, analgetika ili drugih lijekov, te simptomi variraju, ali uključuju osip, svrbež, oticanje, poteškoće s disanjem i anafilaksiju. Alergije na kontaktne alergene se javljaju kada koža dođe u kontakt s određenim tvarima, poput lateksa, kemikalija, metala, poput nikla, ili određenih kozmetičkih proizvoda, a simptomi uključuju crvenilo, svrbež, osip i oticanje na koži.

Koji su simptomi alergije?

Simptomi alergije mogu varirati ovisno o vrsti alergije, ozbiljnosti reakcije i individualnim karakteristikama osobe. Najčešći simptomi alergije su svrbež kože, očiju, nosa ili grla čest je simptom alergija, osip na koži koji može se pojaviti kao crvene, svrbežne točke ili izbočine te se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijelo, crvenilo kože koje se često događa na licu, rukama i drugim izloženim dijelovima tijela, oticanje usana, lica, očiju ili drugih dijelova tijela, obilno curenje nosa, kihanje i svrbež nosa, suhi ili produktivni kašalj, problemi s disanjem i kratkoća daha, osjećaj suhoće, svrbeža ili nelagode u grlu, problemi s probavom, bol u trbuhu, proljev, mučnina ili povraćanje, umor i opća slabost, crvenilo očiju, svrbež i suzenje očiju, te anafilaksija, što uključuje oticanje lica, teškoće s disanjem, pad krvnog tlaka, povraćanje, proljev i gubitak svijesti. Anafilaksija je hitna medicinska situacija i zahtijeva odmah primjenu epinefrina. Ako primijetite čestu pojavu bilo kojih od gore navedenih simptoma alergije, obratite se svojem liječniku.

Kako se tretiraju simptomi alergije?

Simptomi alergije se mogu tretirati ovisno o tome o kojoj se vrsti alergije radi, kolika je ozbiljnost simptoma te ovisi o individualnim potrebama osobe. Najbolji način kako se mogu smanjiti i spriječiti simptomi alergije je izbjegavanje izlaganja alergenima. Na primjer, osobe s alergijom na pelud mogu pratiti prognoze peluda i izbjegavati boravak na otvorenom tijekom razdoblja visoke koncentracije peluda. Osobe s alergijama na hranu trebaju izbjegavati konzumaciju alergena koje su identificirali testiranjem. Antihistaminici su lijekovi koji blokiraju učinke histamina, tvari koja igra ključnu ulogu u alergijskim reakcijama. Oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što su svrbež, osip, curenje nosa i kihanje. Antihistaminici su dostupni bez recepta i na recept, ovisno o ozbiljnosti simptoma. Kortikosteroidi su lijekovi koji se koriste za smanjenje upalnog odgovora tijela na alergene. Mogu se primjenjivati lokalno ili oralno ovisno o potrebi. Kortikosteroidi pomažu kontrolirati simptome kao što su oticanje, crvenilo i svrbež. Dekongestivi su lijekovi koji pomažu suziti krvne žile u nosnoj sluznici, čime olakšavaju disanje i smanjuju začepljenje nosa. Treba ih koristiti s oprezom jer mogu izazvati nuspojave kao što su povećanje krvnog tlaka i nesanica.


Tagovi: