Simponi – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Simponi - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Simponi je protuupalni lijek u obliku injekcije

Postoje bolesnici i upalna stanja kod kojih uobičajeni protuupalni lijekovi ne daju rezultata i za njih je farmaceutska znanost stvorila novi lijek. Simponi je protuupalni lijek u obliku injekcije koji je bezbojna bistra otopina za štrcaljku (može biti i opalne do blago žućkaste boje), a glavna aktivna ljekovita tvar u otopini je golimomubab, bjelančevina koja se veže uz antigene u tijelu bolesnika i smiruje upalu. Lijek se koristi kao monoterapija ili u kombinaciji sa metotreksatom.

Simponi se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa, akilozantnog spodilitisa, aksijalnog spondiloartritisa, ulceroznog kolitisa, poliartikularnog juvenilnog idiopatskog artritisa. Lijek se dobiva na recept čije djelovanje treba nadzirati liječnik. Doze se prilagođavaju dobi bolesnika i postavljenoj dijagnozi. Odrasli pacijenti mogu sami sebi davati injekciju samo ako su ih liječnik ili medicinska sestra podučili kako to pravilno činiti. Ovaj lijek kao i svi drugi biološki lijekovi mora imati jasno i vidljivo istaknut evidencijski broj koji uključuje naziv lijeka i broj serije.

Simponi u interakciji sa drugim lijekovima

Istraživanja interakcija još nisu provedena, ali se nikako ne preporučuje koristiti više različitih biloških lijekova istovremeno. Simponi u interakciji s drugim lijekovima koje uzimate za neke druge bolesti morate pratiti sami i ako se povećaju nuspojave trebate to prijaviti svom liječniku. Isto tako ovaj lijek se ne smije koristiti istovremeno sa živim cjepivima ili biloškim serumima koji se koriste kao protuotrovi. Dakle bilo kakvi terapijski infektivni agensi se nikako ne smiju davati sa golimumbabom.

Ako uzimate simponi sa metotreksatom, on može povećati količinu golimumbaba, ali se zbog toga obično doza ne mora prilagođavati. Lijek se ne preporučuje u trudnoći niti za vrijeme dojenja, a ostale žene u reproduktivnoj fazi trebaju koristiti kontracepciju dok uzimaju ovaj lijek. Kod bolesnika stariji od 65 godina nije potrebno prilagođavati dozu, djeci mlađoj od dvije godine se lijek ne daje, a doza se u djece prilagođava prema tjelesnoj težini, isto vrijedi i za adolescenete i one bolesnike do 22 godine.

Simponi i moguće nuspojave

Ako se dogodi alergijska reakcija na bilo koji sastojak u lijeku, odmah ga prestanite uzimati. Simponi i moguće nuspojave uobičajeno kreću od moguće preosjetljivosti na lijek. Nuspojave koje ovaj lijek može izazvati su razvrstane prema učestalosti, tako u vrlo česte spadaju infekcije gornjeg dišnog sustava, u česte spadaju bakterijske, virusne i gljivične infekcije i razne druge upale. U čestim nuspojavama se spominje anemija, leukopenija, neutropenija, alergije, urtikarija, pozitivna antitijela, depresija, nesanica, glavobolja, omaglica, hipertenzija, astma.

Simponi često izaziva gastrointestinalne tegobe, povišene neke enzime, dermatitis, pruritis, alopeciju, promjene na koži na mjestu uboda, frakture kostiju. Manje često se mogu javiti sepsa, septički šok, pijelonefritis, tumori, problemi sa štitnjačom, trombocitopenija, povišen šećer u krvi, problemi s ravnotežom, s očima, aritmija, tromboza, intersticijska bolest pluća, zatvor, refluks, problemi s jetrom, plikovi po koži, menstrualne tegobe i problemi s dojkama. Rijetka nuspojava je tuberkuloza, limfom, melanom, aplastična anemija, teže sistemske reakcije, poremećaj okusa, kongestivno zatajenje srca, Raynaudov sindrom, stanja nalik lupusu, kožni vaskulitis, urinarni i bubrežni problemi.


Tagovi: