Silimarin artičoka nuspojave

Silimarin artičoka nuspojave

Silimarin artičoka - primjena i djelovanje

Silimarin artičoka je dodatak prehrani koji se koristi za zaštitu i poboljšanje zdravlje jetra i njene funkcije. U sebi sadrži ekstrakte iz plodova artičoke i listova sikavice, te ujedno sadrži u sebi selen, cink i vitamin E. Silimarin je kompleks spojeva koji se prirodno nalazi u plodovima artičoke, a koristi se kao dodatak prehrani i prirodni lijek zbog svojih zdravstvenih korist za zdravlje jetre. Silimarin artičoka ima izražena antioksidativna svojstva, te može neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu koji mogu oštetiti stanice i tkiva. Također, može zaštiti jetrenih stanica od oštećenja uzrokovanih toksinima, alkoholom, virusima, lijekovima i drugim štetnim tvarima. Koristi se kao komplementarni tretman za razne jetrene bolesti poput masne jetre, alkoholnih bolesti jetre, ciroze i hepatitisa. Također pokazuje antiinflamatorna svojstva, što može biti korisno kod raznih stanja povezanih s upalom u tijelu. Može čak i pomoći kod regulacije razone kolesterola, smanjujući razinu LDL kolesterola te povećavajući HDL kolesterol.

Silimarin artičoka - upute i nuspojave

Silimarin artičoka dolazi u formi tableta koje se uzima oralno. Veoma je bitno se pridržavati uputa koje su navedene na pakiranju, te ne prekoračiti dozvoljenu dnevnu dozu. Silimarin artičoka je siguran proizvod koji mnogi ljudi dobro podnose. No, kao i svaki lijek i dodatak prehrani, može uzrokovati određene nuspojave koje mogu varirati od jedne osobe do druge osobe. Neki mogući nuspojavi su poremećaji gastrointestinalnog trakta gdje se mogu pojaviti simptomi kao što su nadutost, proljev, želučana nelagoda ili mučnina, te alergijske reakcije kao što su osip, svrbež, oticanje ili poteškoće s disanjem. U nekim slučajevima, lijek može potencijalno utjecati na djelovanje određenih lijekova. Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi, antikoagulanse, imunosupresante ili druge lijekove trebaju se konzultirati sa svojim liječnikom prije uzimanja silimarina. Kao i kod bilo kojeg dodatka prehrani ili lijeka, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom ili farmaceutom prije nego što počnete koristiti ovaj lijek, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme, uzimate druge lijekove ili imate alergijske reakcije na sastojke artičoke.

Silimarin artičoka - cijena i iskustva

Silimarin artičoka se treba čuvati u originalnom pakiranju dalje od izvora vlage i svjetlosti. Držite ga na sobnoj temperaturi podalje od dohvata i pogleda male djece. Važno je ne koristiti više ovaj dodatak prehrani nakon što mu istekne rok trajanja. Lijek sadrži ekstrakt iz listova sikavice i iz plodova artičoke, te također sadrži vitamin E, selen i cink. Ovaj lijek se pogotovo preporuča muškarcima kao i osobama starije životne dobi. No, s druge strane, ne smiju ga konzumirati djeca, trudnice i doljije. U jednoj tableti od 175 miligrama se nalazi 140 miligrama silimarina. Od ostalih sastojaka se nalaze sojino ulje, želatina, tvar za zadržavanje vlage, glicerol, emulgator, sojini lecitini, D-alfa-tokoferol, cinkov oksid, natrijev selenit, bakreni kompleksi klorofilina, bojila. tiranob dioksid, te željezovi oksidi i hidroksidi. Silimarin artičoka doprinosi normalnoj funkciji jetre, te povećava razinu glutationa u jetri koji je jedan od najvažnijih antioksidansa za zaštitu zdravlja jetre. Lijek je dostupan u pakiranjima od po 30 i 50 želatinoznih kapsula, te dolazi po dobroj cijeni. Može se kupiti u ljekarnama i drogerijama, te prilikom kupovine neće Vam trebati liječnički recept. Mnogi koji su isprobali ove tablete su imali odlična iskustva i poboljšalo im je funkciju i zdravlje jetre.


Tagovi: