Sevredol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Sevredol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sevredol djelovanje lijeka

Lijek Sevredol sa svojim glavnim sastojkom morfin sulfat ima djelovanje na jake bolove i djeluje kao opioid. Ovi se lijekovi mogu koristiti i kod djece starije od 3 godine, međutim u nekim zdravstvenim stanjima se ne preporučuje terapije lijekom Sevredol. U slučaju kada ste alergični na morfin, imate probleme sa disanjem kao što je opstruktivna bolest pluća, depresija disanja, te astma, kada ste imali tešku povredu glave, bolest jetre, te patite od depresije, Parkinsonove bolesti i trošite lijekove za ta zdravstvena stanja.

Moguće je da ovaj lijek s obzirom da djeluje kao opioid izazove ovisnost ili da propisana doza nakon nekog vremena nije više dovoljna i ne ublažava i ne uklanja jake bolove, tada ste zasigurno stekli ovisnost. Ovaj lijek može izazvati veliki broj opasnih zdravstvenih stanja kao što su problemi sa disanjem, bubrezima, štitnjačom, jetrom, bronhalnom astmom, teške glavobolje, sniziti već ionako nizak krvni tlak, može dovesti do upale gušterače, te probleme sa žučnim sustavom i poremećaje u radu crijeva i ostalih dijelova probavnog sustava.

Nuspojave lijeka Sevredol

U kombinaciji sa drugim lijekovima može imati ozbiljne negativne nuspojave opasne po zdravlje, stoga je potrebno informirati liječnika o svim lijekovima koje koristite kako bi se izbjegle negativne komplikacije. Nuspojave se mogu pojaviti i ako tokom terapije lijekom Sevredol konzumirate alkohol jer će alkohol pojačati djelovanje lijeka koji ionako ima snažan učinak i može izazvati omaglice, pospanost i vrtoglavice i bez kombinacije s alkoholom. Kako lijek stvara pospanost i omaglice ne preporučuje se upravljanje vozilima i strojevima.

Tokom trudnoće i dojenja se ne preporučuje terapija lijekom Sevredol jer lijek može utjecati na depresiju disanja kod novorođenog djeteta, a kod dugotrajne upotrebe kod trudnica kod djeteta može doći do sindroma ustezanja. Kod predoziranja je potrebno hitno se obratiti najbližoj bolnici ili liječniku te uzeti lijek sa sobom jer predoziranje može dovesti i do smrti.

Alergijske reakcije su moguće ukoliko postoji alergija na sastojke lijeka, a vrlo često se mogu pojaviti nuspojave u obliku respiratorne depresije koja se manifestira kao usporeno disanje. Uz to mogući su i probavni poremećaji kao mučnine, zatvor, povraćanje, bolovi u trbuhu, a smetenost, nesanica, glavobolje, kontrakcije mišića, gubitak apetita, pojačano znojenje, osip na koži popraćen svrbeži, malaksalost i umor popratne su pojave koje se javljaju kod većine pacijenata na terapiji ovim lijekom.

Iskustva u terapiji lijekom Sevredol

Iskustva u terapiji lijekom Sevredol su i da lijek izaziva osjećaj pretjerane euforije, halucinacije, te promjene raspoloženja, a kod nekih su se pojavile i konvulzije, hipertonija povećani tonus mišića, trnci u udovima. Neki su svjedočili da su uslijed prevelike pospanosti čak i gubili svijest kratkotrajno, te imali kontrakcije mišića.

Lijek Sevredol je vrlo jaki lijek protiv bolova i kao takav različito može djelovati na različite osobe, pa su neki imali pojačani osjećaj da im srce lupa, kod nekih se pojavilo i oštećenje vida, dok se kod drugih reakcija odrazila na plućima kao bronhospazam i edem pluća, te poremećaji u probavnom sustavu koji mogu izazvati i zastoj rada crijeva i lošu probavu.

Kod krvnih pretraga kod nekih osoba se javljaju povišene vrijednosti jetrenih enzima, nemogućnost mokrenja i oticanje udova ruku i nogu. Suženje zjenica se javlja uslijed pojave ovisnosti o lijeku, a moguć je i usporen i ubrzan rad srca, boli poremećaj u radu žući, jetre, bubrega, srca, mokraćnog sustava, a u žena je moguć izostanak menstruacija i kod muškaraca pojava impotencije. Lijek se propisuje isključivo na recept, te kod težih nuspojava liječnik će odrediti drugu vrstu lijeka, no ovaj se lijek ne može nabaviti u ljekarnama bez recepta.

Tagovi: