Seboreja na vlasištu ili licu – uzrok, simptomi, liječenje

Seboreja na vlasištu ili licu - uzrok, simptomi, liječenje

Što je seboreja i što ju uzrokuje?

Postoji niz bolesti koji su poznatiji od seboreje. Razlog tome je što je u pitanju bolest koja pogađa do 4% svjetske populacije, a češća je u hladnijim klimama. Radi se o bolesti koja se zove seboroični dermatitis. Ovo je kronična bolest kože, a javlja se na dijelovima tijela gdje imamo veći broj žlijezda lojnica. Konkretno, govorimo o vlasištu kose, obrvama, pupku, između prsa, koži između nosa i usta, leđima, preponama i anusu. Seboreja se najčešće javlja kod dojenčadi, a po statistici pogađa nešto češće muškarce nego žene.

Postoji puno toga što se još ne zna ovoj bolesti, pogotovo kada je u pitanju uzročnik. Poznato je da spolni hormoni igraju veliku ulogu u razvijanju ove bolesti, a postoje i genetske predispozicije za seboreju. Inače, seboreja sama po sebi ne uvjetuje svakodnevan život, ne utječe na sveukupno zdravlje i nije pokazatelj loših higijenskih navika. U pitanju je bolest kože koja se može dugoročno tretirati.

Seboreja i simptomi - kako prepoznati bolest?

Ovu bolest nije teško zamijeniti običnim osipom, a kako seboreja ima periode jačih i slabijih simptoma, puno pacijenata isprva misli da se radilo o osipu koji je prošao. Seboreja se najlakše može prepoznati prema crvenilu na koži i to na dijelovima tijela koje smo spomenuli ranije. Crvenilo se može opisati kao "crvene točkice".

Dermatološki pregled najsigurnija je opcija kada nismo sigurni, a doktori će moći lako ustanoviti radi li se o nekom akutnom crvenilu ili kroničnoj seboreji. Postoje i slučajevi gdje nastaju krastice na zahvaćenom području - ova informacija ne znači da odmah otpišete seboreju. Bolest mogu popratiti sekundarne bakterijske infekcije na koži koje onda uzrokuju te kraste. Ukoliko imate crvenilo na područjima gustih lojnica, uputite se dermatologu. Kada su u pitanju djeca, ova bolest može se pojaviti na vlasištu kose gdje postoji veliki broj lojnica. Poznato je da se kod male djece taj opis povuče nakon 10 do 12 tjedana života, no seboroični dermatitis uvijek se može vratiti stoga je potreban poseban tretman.

Seboreja i liječenje - kako tretirati bolest?

Kad je u pitanju liječenje ove bolesti, treba ponovo napomenuti da je seboreja bolest koja ima tendenciju povratka stoga neki savjeti ovdje vrijede i kada nemate nikakve simptome. Seboroični dermatitis može zahtijevati intenzivno liječenje lijekovima ili liječenje kućnim pripravcima i mastima. Najbolji savjet dobit ćete od vlastitog liječnika. Kod bolesti se koriste antibiotici jer bolest često poprate bakterijske infekcije, no kada je riječ o samoj seboreji najčešće se koriste kreme i losioni s kortikosteroidima. Takve kreme i losioni se najčešće primjenjuju kod pacijenata mlađe dobi.

Osim takvih lijekova postoje i drugi koji se uglavnom nanose na kožne promjene, lijekovi koji usporavaju rad lojnica ispod kože; ponekad se koriste i posebni šamponi, naročito kod pacijenata sa simptomima na vlasištu. Prirodno liječenje uključuje pripravke od aloe vere, kokosovog ulja i meda. Seboreja se isto tako može prevenirati, odnosno mogu se prevenirati simptomi s malim izmjenama u prehrani. Najbolje što možete učiniti je smanjiti unos alkohola i jako začinjene hrane. Ovog savjeta najbolje se držati u svim periodima, ne samo kada se pojave simptomi. Bolest se lako tretira, no ukoliko želite biti 100% učinkoviti, pripazite na neke navike i u periodima kada je bolest zatomljena.


Tagovi: