Sarkom maternice – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sarkom maternice - uzrok, simptomi, liječenje

Sarkom maternice – uzrok

Sarkomi spadaju u skupinu rijetkih vrsta malignih tumora. Mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu, a potječu iz potpornih vezivnih tkiva u tijelu. Sarkom maternice je rijedak oblik raka koji nastaje iz mišićnih stanica. Klasificira se na temelju stanice podrijetla, a glavni tipovi uključuju: leiomiosarkom maternice, maligne miješane mezodermalne tumore, stromalni sarkom endometrija, nediferencirani sarkom. Sarkom maternice razlikuje se od karcinoma endometrija u pogledu širenja, dijagnoze i liječenja. Iako su sarkomi maternice prisutni u različitim životnim dobima, rijetki su prije 40. godine. Karcinomi, maligni tumori maternice čine blizu 95%, a sarkomi 5%. Općenito spada među najzloćudnije skupine tumora maternice. Obično se javlja u razdoblju nakon menopauze. Postoje različiti čimbenici rizika koji se smatraju ključnima za ovo stanje, uključujući menopauzu i pobačaje. Rizik od sarkoma maternice manji je kod žena koje imaju više djece. Rana dijagnoza daje puno bolje izglede za izlječenje, osobito kada se sarkom pravilno liječi u prvom tretmanu.

Sarkom maternice – simptomi

Najčešći simptom sarkoma maternice je vaginalno krvarenje. Krvarenje je obično u obliku menstrualnih nepravilnosti u žena prije menopauze ili kao krvarenje nakon menopauze. Drugi najčešći simptom je bol u trbuhu. Budući da se sarkom maternice brzo širi, bol u leđima je među primarnim pritužbama. Ostali simptomi uključuju vaginalni iscjedak, učestalo mokrenje i osjećaj glomazne mase u abdomenu. U mnogim slučajevima bolest daje vidljive znakove u uznapredovalom stadiju, pri čemu rutinski ginekološki pregledi i Papa test ne pomažu u ranom prepoznavanju. Kada su simptomi prisutni, dijagnoza se postavlja na temelju fizikalnih pregleda, laboratorijskih i slikovnih studija. Za potvrdu je potreban postupak biopsije. Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik specijalist preporučuje daljnje pretrage kako bi se utvrdilo je li se rak proširio izvan maternice. Važno je naglasiti da postojanje više čimbenika rizika ne znači da će osoba razviti sarkom maternice. Dok u isto vrijeme nepostojanje čimbenika rizika ne znači da se ova bolest neće pojaviti.

Sarkom maternice – liječenje

Liječenje se individualizira prema stadiju bolesti, kao i specifičnom stanju svakog pacijenta. Međutim, prognoza za ovu vrstu tumora prema istraživanjima pokazuje da je preživljenje 50%. U gotovo 20% slučajeva sarkom maternice se širi, a udaljene metastaze se javljaju već u ranim fazama. Nakon pojave simptoma i potvrde dijagnoze prođu dvije godine, a određeni čimbenici imaju veliki utjecaj na prognozu bolesti. Kirurgija je glavni način liječenja sarkoma maternice. Tom prilikom odstranjuju se maternica, jajnici i jajovodi, a taj je zahvat poznat kao histerektomija. Neke pacijentice ne trebaju daljnje liječenje nakon operacije, ali druge žene zahtijevaju dodatne tretmane – radioterapiju i kemoterapiju. Cilj ovih tretmana je spriječiti povratak bolesti. Uklanjanje metastaza na dostupnim mjestima povoljno utječe na ishod daljnje prognoze. Kada operacija nije moguća, dolaze u obzir druge metode liječenja, kemoterapija ili hormonska terapija. Kemoterapija se koristi kao dodatak kirurškom liječenju za smanjenje rizika od recidiva, za kontrolu bolesti kada se sarkom maternice proširio na druga mjesta ili kao samostalan oblik liječenja. Terapija zračenjem se koristi za smanjenje veličine tumora, osobito ako se nalazi na području koje nije bilo izloženo zračenju.

Tagovi: