Salmoneloza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Salmoneloza - uzrok, simptomi, liječenje

Salmoneloza – uzrok

Česta bakterijska bolest koja zahvaća crijevni trakt jest infekcija bakterijom salmonele ili salmoneloza. bakterije salmonele žive u ljudskim i životinjskim crijevima te se izlučuju stolicom. Uglavnom se moguće zaraziti putem nečiste hrane ili vode koji sadrže ovu bakteriju. Osobitu pažnju treba posvetiti sirovom mesu, peradi i plodovima mora koji lako mogu biti zaraženi u procesu obrade, sirovim jajima ili jajima koja nisu dovoljno termički obrađena, sirovom ili nepasteriziranom mlijekom i mliječnim proizvodima te voću i povrću pri čijem uzgoju je korištena kontaminirana voda.

Salmoneloza se može dobiti i kada ljudi koji pripremaju hranu ne peru ruke nakon korištenja wc-a ili kada osobe dotaknu neku zaraženu površinu te zatim stavljaju prste u usta. Prijenosnici bakterije salmonele mogu biti i kućni ljubimci i druge životinje poput gmazova ili ptica koji bakteriju mogu prenositi preko svoje kože, perja, krzna ili izmeta. Infekcija bakterijom salmonele uglavnom nije opasna po život no kod nekih skupina može izazvati opasne komplikacije.

Salmoneloza – simptomi

Salmoneloza ima period inkubacije. Vrijeme od izlaganja bakteriji do razvoja bolesti može potrajati od 6 sati do 6 dana te zaraženi isprva često misle da imaju želučanu gripu. Simptomi i znakovi bolesti uključuju; grčeve u trbuhu, proljev, povraćanje, mučninu, groznicu, zimicu, glavobolju te prisutnost krvi u stolici. Salmoneloza sa svojim simptomima obično potraje od nekoliko do tjedan dana, a proljev može potrajati i 10 dana te je ponekad potrebno čak i nekoliko mjeseci da se povrati normalna funkcija crijeva.

Većina oboljelih ne mora nužno posjećivati liječnika jer se infekcija obično povuče sama od sebe kroz nekoliko dana, no ako je oboljela osoba dojenče, dijete, osoba starije dobi ili slabijeg imuniteta, svakako je potrebno obratiti se liječniku u slučaju da bolest traje više od nekoliko dana, ako izaziva vrlo visoku temperaturu i krv u stolici te ako izaziva dehidraciju što se može manifestirati kroz rjeđe uriniranje no obično, tamnu boju urina te suh jezik i usta.

Salmoneloza – liječenje

Kada je u pitanju salmoneloza i liječenje ove bolesti, prije svega se preporučuje unos puno tekućine, a liječnik može još propisati i lijekove protiv proljeva koji pomažu u ublažavanju grčeva koje uzrokuje proljev, no treba imati na umu da ti lijekovi mogu i produljiti trajanje ovog simptoma kada je on povezan sa infekcijom bakterije salmonele.

Salmoneloza se uglavnom ne liječi antibioticima jer oni čak mogu i produljiti razdoblje kada je bakterija prisutna u organizmu i bolest možete prenijeti na druge. U slučaju kada se sumnja da je bakterija ušla u krvotok, imate oslabljen imunološki sustav ili osobito tešku infekciju, liječnik može propisati antibiotike za ubijanje bakterija. Većina oboljelih se ipak oporavi u roku od nekoliko dana do tjedan dana bez posebnog liječenja. Zapravo je liječenje najviše usmjereno na sprečavanju dehidracije. Najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a ako je dehidracija ozbiljna moguća je i hospitalizacija ili hitna pomoć kako bi se tekućine nadomjestile intravenozno.

Tagovi: