Salicilna kiselina – što je i zašto se koristi

Salicilna kiselina - što je i zašto se koristi

Što je salicilna kiselina?

Ne trebate biti kemičar da znate što je Salicilna kiselina, upravo zato što se radi o kemijskom spoju koji se jako učestalo koristi za razne svrhe. Ako ipak ne znate o čemu je riječ, u nastavku ćemo vas probati upoznati s ovim korisnim spojem. Naime, ova kiselina naziv vuče od latinske riječi Salix što znači vrba. Radi se beza hidroksilnoj kiselini. U pogledu njezinih svojstva, ova kiselina se javlja u formi kristala i slabo je topljiva u vodi. Kemijskim sastavom je slična acetilsalicilnoj kiselini i upravo je salicilna kiselina glavna sirovina za njezin proizvod, od kojeg se radi jedan od najpoznatijih lijekova danas a to je aspirin.

Ova kiselina je također biljni hormon i ima važne uloge u razvoju biljaka jer sudjeluje u fotosintezi, transpiraciji i apsorpciji iona. Ova organska kiselina nastaje biosintezom, i to iz aminokiseline fenilalanina, a zanimljiv je podatak da se ova kiselina također može dobiti hidrolizom aspirina.

Salicilna kiselina kroz povijest

Još je poznati grčki liječnik po kome se danas naziva poznata liječnička zakletva, Hipokrat, u 5. stoljeću pr. Kr. zamijetio da postoji određeni gorki prah u kori vrbe koja pomaže kod bolova i umanjuje groznicu. Taj lijek se također spominje i u drugim zapisima poput zapisa Sumerana, Libanonaca i Asiraca. Unutrašnja kora vrbe se brzo počela koristiti u razne svrhe, a prvenstveno radi ublažavanja bolova i kod liječenja različitih bolesti. Salicilna kiselina se koristila diljem planete pa je tako zabilježeno da su ju koristili i Indijanci i ostali američki starosjedioci.

Francuski farmaceuti u 19. stoljeću uspjeli su izolirati aktivni sastojak vrbine kore kojeg su nazvali salicin te su ga pretvorili u šećer i tako je nastala Salicilna kiselina. Ekstrakt vrbine kore brzo se počeo sve više proizvoditi kako bi ljudima olakšao podnošenje teških bolova. Ipak, sastojak je imao i nuspojave poput problema sa želucem, iritacija, krvarenja, proljeva pa i smrti ako se konzumirao u velikim dozama.

Salicilna kiselina u medicini i kozmetici

U svakom slučaju, iz prethodnog poglavlja se može zaključiti da se salicilna kiselina tisućama godina koristila prvenstveno za liječenje groznice i raznih upala. Ipak, možda će vas iznenaditi podatak da je ova magična kiselina također aktivni sastojak mnogih proizvoda koji služe za njegu kože, pogotovo za tretmane akni, bradavica i psorijaze. Naime, salicilna kiselina djeluje kao keratolitik jer uzrokuje da ćelije kože lakše izbacuju znoj, što za posljedicu ima da su pore otvorene i ćelije imaju više prostora za rast i razvoj. Upravo zato je ova kiselina također čest sastojak šampona za suhu kožu i kosu.

Ipak, ova kiselina se primarno koristi u medicini i to u proizvodnji najvažnijeg lijeka danas, tj. jednog od najvažnijih: aspirina. Morate svakako imati na umu da je ovaj kemijski spoj u velikim količina otrovan, a osjetljivim osobama čak i male doze mogu biti štetne. Stoga se svakako prije konzumacije obratite svom liječniku ili ljekarniku.


Tagovi: