Saldisk – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Saldisk - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Saldisk i njegovo djelovanje

Lijek Saldisk u sebi sadrži dva osnovna sastojka flutikazonpropionat i salmeterol koji djeluju kao bronhodilatator dugog djelovanja. Bronhodilatator opušta mišiće stjenki dišnih puteva u plućima te se na taj način otvaraju dišni putevi i olakšava disanje. Učinak koji bronhodiltator daje traje najmanje 12 sati.

Lijek Saldisk se primjenjuje kod bolesti astma i kronične opstruktivne plućne bolesti jer smanjuje pogoršanja simptoma kod obje bolesti. Ovaj se lijek treba uzimati svakodnevno bez obzira da li vam je dobro ili loše jer jedino na neprekinut i dugotrajan tretman mogu se obje bolesti držati pod kontrolom. Lijek će spriječiti teško disanje i piskanje pluća, međutim ukoliko su se simptomi teškog disanja i piskanja pluća već pojavili potrebno je uzeti drugi lijek koji brzo djeluje, pa nakon toga nastaviti terapiju ovim lijekom.

Oprez je potreban ukoliko postoje alergije na sastojke lijeka, pa se zbog teških alergijskih reakcija tada ovaj lijek ne preporučuje. Ujedno je oprez potreban ukoliko postoje srčane bolesti, bolesti štitnjače, vioki krvni tlak, dijabetes, niska razina kalija u krvi, te ako postoji tuberkuloza.

Nuspojave lijeka Saldisk

Nuspjave su moguće ukoliko istovremeno uzimete i druge lijekove, te je stoga potrebno liječnika informirati o svim lijekovima koje trošite trajno ili povremeno kako bi se izbjegle neželjene štetne reakcije između lijekova. Ukoliko imate netoleranciju na laktozu nemojte uzimati lijek Saldisk jer on sadrži laktozu.

U slučaju prevelike doze lijeka Saldisk moguće je predoziranje koje će se očitovati simptomima kao što su ubrzani rad srca, drhtanje tijela, glavobolje, omaglice, bolove i grčeve u zglobovima, pa se u takvoj situaciji hitno obratite liječniku i ponesite lijek sa sobom. Nuspojave se mogu pojaviti i kada naglo prestanete uzimati ovaj lijek kao mučnine i povraćanja, proljev, gubitak na težini, glavobolja, bol u želucu, pospanost, smanjivanje razine šećera u krvi, te kalija u krvi, pad krvnog tlaka, a mogući su i napadaji.

No i kod redovite terapije ovim lijekom su moguće nuspojave kao što su zimica i vrućica, pojačan kašalj uz otežano disanje. Pojava simptoma prehlade, te otečenost zglobova i bolovi u zglobovima, te grčevi u mišićima, a također i pojava gljivica u grlu i ustima moguće su nuspojave kod redovite upotrebe.

Iskustva u terapiji lijekom Saldisk

Iskustva su osoba u terapiji lijekom Saldisk da se lijek treba trošiti onako kako ga je liječnik propisao ovisno o vašem individualnom zdravstvenom stanju. Svatko tko je bio na terapiji ovim lijekom će vam savjetovati da nikako ne prekidate terapiju bez dogovora sa liječnikom jer nagli prekid terapije ovim lijekom može izazvati nepotrebne nuspojave.

Ukoliko ste zaboravili na vrijeme uzeti dozu lijeka Saldisk, uzmite sljedeću dozu u vrijeme kad je predviđeno za nju, nemojte uzimati dozu između zaboravljenog termina i sljedećeg termina kako ne bi došlo do predoziranja. Ukoliko prvi puta koristite inhalator i nisu vam jasne upute koje ste dobili uz lijek, način kako upotrebljavati inhalator možete tražiti od ljekarnika da vam objasni ili vašeg liječnika jer je vrlo važno da na pravilan način koristite inhalator. Ujedno je važno da nakon svake upotrebe nastavak za usta očistite suhom krpicom kako se na vlažnom dijelu ne bi skupljale bakterije koje bi mogle doći u vaša pluća kod sljedeće upotrebe.


Tagovi: