Rukomet pravila igre

Sport

Rukomet pravila igre

Rukomet pravila igre – dinamičan, brz i eksplozivan sport!

Premda je poznato da je nogomet najpoznatiji sport i najrasprostranjeniji, bitno je naglasiti da je to tako zato jer Vam za nogomet ne treba puno. Jedna lopta i čista livada sve su što je potrebno da bi se odigrala utakmica. Rukomet svakako nije daleko od toga – radi se gdje je također potreban minimum rekvizita. Ipak, rukomet je kompleksniji sport u svojih pravilima, strategijama i kao igra općenito. Rukometne utakmice su dinamične, eksplozivne i nikada ne postoji onaj “miran” dio utakmice gdje se malo toga događa. Rukomet pravila igre su slična onim nogometnim, no opet se razlikuju.

Razlika između nogometa i rukometa i u njihovim pravilima najviše je odraz upravo te dinamike koja je prisutnija u rukometu. Isključenja od dvije minute također su implementirana na način da utakmica i dalje ide svojim tijekom, bez previše zaustavljanja. Objasnimo rukomet pravila igre kako bi svakome, pogotovo onome tko još ima nekih nejasnoća oko ovog sporta, sada sve bilo na mjestu!

Rukomet pravila igre – što je sve potrebno?

Rukomet je prvi svoj pravi oblik dobio početkom 20. stoljeća u Danskoj i Njemačkoj, premda se ova igra igrala u Europi i stoljećima ranije (u raznim oblicima). Baš kao i nogomet, rukomet je europski sport koji je proizašao iz najosnovnijih igara s loptom. Danas je u pitanju sport koji je popularan u cijelome svijetu, no i dalje zadržava neki europski karakter, a i dobro je poznato da se u Europi igra najbolji rukomet. Tako pokazuju i rezultati svjetskih natjecanja gdje europske momčadi osvajaju svake godine (samo jednom se to nije dogodilo).

No dobro, rukomet pravila igre – kako igrati ovaj sport? Za početak potrebno je okupiti dvije ekipe od 7 članova. 6 plus golman. Cilj je jednostavan – zabiti što više golova u protivnički gol unutar dvaju poluvremena. Poluvrijeme u rukometu traje 30 minuta (mlađi rukometaši imaju i kraća poluvremena; od 20 minuta). Između poluvremena traje stanka od 15 minuta. Rukomet pravila igre također nalažu dimenzije terena, kao i posebne oznake kod golova.

Rukomet pravila igre – kako igrati rukomet?

Ukoliko pratite rukometna natjecanja, zamijetit ćete osjetne razlike u pravilima tokom jedne utakmice. Osim što su poluvremena kraća, teren je također znatno manji nego onaj za nogomet. To je još jedan aspekt koji daje rukometu taj dinamičan aspekt. Rukomet se igra u dvije faze – obrambena i napadačka; te se te faze konstantno izmjenjuju tokom utakmice. Kada su igrači u napadu, njihov cilj je doći do protivničke strane terena i pokušati zabiti gol. Obrambena ekipa nastoji zaustaviti taj napad i preuzeti loptu kako bi oni inicirali svoj napad.

Rukomet pravila igre imaju i poseban terenske oznake – oko 6 metara ispred svakog gola nalazi se poseban dio terena u kojem smije biti isključivo golman. Crta na sedam metara označava mjesto iz kojeg se izvodi kazneni udarac. Treća linija označava razdaljinu od gola na 9 metara. Suci imaju veliku ulogu u rukometu, a osim što dijele žute i crvene kartone, također sude isključenja na dvije minute. Rukomet pravila igre izgledaju teška kada se gleda profesionalna utakmica, no u suštini, poznavatelji drugih sportova brzo će zaključiti osnove. Ukoliko planirate s društvom igrati rukomet, sada je vrijeme da krenete!

Tagovi: