Rtg pluča kako se radi

Rtg pluča kako se radi

Što je RTG pluča i što otkriva?

RTG pluča predstavlja najčešću radiološku pretragu uz koju će se procijeniti izgled, kao i funkcija i struktura prsnog koša. Riječ je o sasvim bezbolnoj, brzoj te jednostavnoj dijagnostičkoj metodi koja nam daje u uvid rad naših torakalnih organa. Navedena pretraga često je dio mnogih sistematskih pregleda za specifičnija zanimanja gdje su zaposlenici svakodnevno izloženi opasnim česticama. Navedena pretraga također može biti i dio predoperativne obrade kako bi se ustanovilo da pacijent može proći operaciju. Što snima RTG pluča?

Navedeni RTG se često radi uz RTG srca. Navedeno radiološko snimanje grudnog koša daje nam punu sliku organa koji se nalaze u njemu. Ovim snimanjem dobivamo uvid u zdravlje naših pluća, srca, dišnih puteva, krvnih žila i dijafragmu. Što sve ova snimka može otkriti? Rendgenska snimka pluća i srca može nam ukazati na sljedeće promjene: Upalu pluća, metastaze koje se nalaze u plućima, zatajenje srca, patološke promjene oko pluća i srca. Navedena pretraga se preporučuje ljudima koji pate od teškog kašlja, otežanog disanja i bolova u prsima.

Kome je namijenjen RTG pluča?

Navedena pretraga vršit će se preventivno kod osoba koje imaju pojačani rizik za razvoj plućnih oboljenja. RTG pluča se tako preporučuje ponajviše pušačima, radnicima koji su izloženi udisanju štetnih čestica. Uz pomoć pretrage može se ustanoviti upala pluća, bronhitis, traumu u prsištu, tumor. Kako se radi RTG pluča? Samo snimanje pacijenta traje oko 15 minuta. RTG se radu uglavnom u dvije projekcije - post anteriornoj i bočnoj. Ova radiološka metoda pretrage koristi X zrake za snimanje koje su prethodno proizvedene u takozvanoj rendgenskoj cijevi.

Ove zrake će se usmjeriti prema pacijentu i prolaze kroz njega kako bi tvorile sliku unutarnje strukture organa. Navedene zrake će se djelomično resorbirati u tijelu. Prikaz unutrašnjih organa bit će vidljiv na RTG filmu ili foliji ili na računalu. Slikama se može ustanoviti razlika u gustoći tkiva. I dok samo snimanje traje kratko, poželjno je da pacijent bude miran kako bi se dobila što bolja slika. Snimke su danas većinom odmah dostupne na računalu, i one se šalju odmah dalje na adresu pacijentova specijalista ili liječnika kako bi se vidjelo da li je sve u redu ili ne. Ova pretraga se neće preporučiti trudnicama ili ženama koje sumnjaju na trudnoću.

Kada treba obaviti RTG pluča i kako se pripremiti?

Na RTG pluča uputit će vas vaš liječnik na temelju simptoma kao i kliničke slike. Simptomi koji ukazuju na potrebu navedene pretrage su: Dugotrajan kao i otežan kašalj, poteškoće s disanjem koje se najčešće pojavljuju prilikom napora, osjećaj iscrpljenosti i umora, zviždanje u plućima, ubrzano disanje i ubrzani rad srca, bol u prsima. Navedeni simptomi mogu ukazivati na ozbiljnija stanja i plućne bolesti. Kako se pripremiti za RTG pluča? Nisu potrebne posebne pripreme.

Na dan pretrage potrebno je sa sebe ukloniti sve metalne predmete kako ne bi omeli snimanje. Tijekom samog snimanja potrebno je što više mirovati kako bi snimka ispala što točnija. RTG se može obaviti uz pisanu uputnicu od strane liječnika i ona se može obaviti u bolnici ili po želji privatno. Dobiveni rezultati sa snimanja direktno se šalju pacijentovom doktoru ili specijalistu na uvid. Prema ustanovljenom stanju odredit će se daljnje pretrage ili moguće metode liječenja. Pacijent će doći u ordinaciju liječnika ili specijalista gdje će se razmatrati što i kako dalje.


Tagovi: