Rotacija zemlje

Znanost

Rotacija zemlje

Rotacija zemlje, što je zemljina rotacija

Teško je ne zapitati se određena pitanja kada govorimo o našem domu, točnije Zemlji. Njena rotacija je nešto što fascinira mnoge ljude od samog početka vremena, no što je rotacija zemlje? Prvi odgovor na ovo pitanje smo dobili davnih dana u osnovnoj školi kada smo se upoznavali sa sunčevim sustavom i svemirom. Odgovor kreće od priče kako je nastala Zemlja. Prije milijardu i milijardu godina u našem svemiru je došlo do lutanja čestica koje su bile građene od različitih materijala i spojeva. Uslijed prisutnosti gravitacije navedene čestice su se krenule sudarati i spajati u sve veću i veću masu. Gravitacija ih je tada navela da se krenu rotirati u svemiru i tako je došlo do sakupljanja još više čestica dok na kraju nije nastala Zemlja. Kako je tijelo naše Zemlje postajalo veće tako se i gibanje nastavilo. Gravitacija je osim okupljanja materijala također uzrokovala okretanje zemlje okolo svoje osi. Rotacija zemlje je uzrokovana gravitacijom koja predstavlja određenu silu u međusobnom privlačenju između masa. Najvažniji znanstvenici koji su se bavili proučavanjem gravitacije su svakako Isaac Newtown i Albert Einstein.

Rotacija zemlje, rotiranje oko svoje osi

Zahvaljujući navedenoj gravitaciji rotacija zemlje se odvija oko svoje osi. Zemlja iako ima oblik kugle nije savršenog oblika, zapravo ona je više spljoštena što se više približavamo njenim polovima. Sjeverni i Južni pol su zaslužni za davanje magnetskog zračenja. Ono što je također interesantno je da Zemlja ne stoji okomito nego više ukošeno. Rotacija zemlje se odvija u smjeru obrnutom od kretanja kazaljke na satu, ona se rotira prema istoku s kretanjem od zapada. Jedan puni okret Zemljine osi iznosi 24 h, ili kako bi mi rekli period od dana i noći. Ovisno gdje se nalazite na Zemlji dan kao i noć različito traju. Što smo više bliže polovima kao i ovisno o godišnjim dobima dan će trajati dulje od noći ili će noć trajati duže od samog dana. Upravo zbog same rotacije zemlje dolazi do izmjenjivanja dana i noći kao i količine sunčeve svjetlosti i energije. Najveći krugovi u kretanju Zemlje se događaju oko Ekvadora, a najmanji oko polova. Možda niste znali, ali također još jedna zanimljiva činjenica je da se Zemlja okreće oko svoje osi različitom brzinom, radi se o svega djeliću sekunde što ipak nije dovoljno da makne trajanje dana od 24 h.

Rotacija zemlje, rotacija oko sunca

Osim što se rotacija Zemlje odvija oko njene osi, odvija se naravno i oko sunca. Zemlja je samo jedan od planeta u nizu planeta sunčevog sustava. Znamo kako je sunce velika zvijezda koja sa svojim elektromagnetskim privlačenjem drži sve planete oko svojeg obruča, ovo je razlog zašto se planeti okreću oko sunca. Rotacija zemlje oko sunca traje 365 dana, 5 h, 48 minuta i 46 sekundi, svaka četvrta godina je prestupa, tj. svaka četvrta godina ima jedan dan više u našem mjesecu veljači. Kretanje Zemlje oko sunca omogućava da se na Zemlji mijenjaju godišnja doba. Kada je određeni dio Zemlje više približen suncu tada je na tom dijelu ljeto a na suprotnom kraju Zemlje zima. Kretanje Zemlje oko sunca isto tako definira i polarni dan kao i polarnu noć. Kada je jedan od polova udaljeniji od sunca nastaje polarna noć koja ima određeni period trajanja, dok na suprotnom polu nastupa polarni dan. Naša Zemlja je svakako fascinantan planet u sunčevom sustavu, sam razlog se krije u tome kako je na sebi nastanila život i kako ga održava.

Tagovi: