Rosix – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rosix - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Rosix i njegova učinkovitost

Lijek Rosix sa svojim glavnim sastojkom rosuvastatin ima osnovnu namjenu da djeluje na smanjivanje povišenih vrijednosti kolesterola u krvi koji može dovesti do zakrčenja krvnih žila, a time i do ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su srčani i moždani udar. Ovaj se lijek uvodi kod osoba kod koji promjena prehrane i životnih navika nije dovela do rezultata u borbi za smanjivanjem kolesterola u krvi pa je potrebna pomoć lijeka.

Arterioskleroza je bolest koja uzrokuje srčani i moždani udar, a to je bolest kod koje se stvaraju masne naslage u krvnim žilama i arterijama pa je kolanje krvi otežano i vitalni organi ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari i kisika za normalno funkcioniranje, a kod nedostatka krvi su srce i mozak prvi na udaru.

Postoje dvije vrste na koje se kolesterol dijeli, štetni LDL kolesterol, te koristan HDL kolesterol. Lijek Rosix djeluje na način da uklanja štetni LDL kolesterol, a u ujedno povećava razinu korisnog HDL kolesterol-a.

Nuspojave kod upotrebe lijeka Rosix

Nuspojave se mogu pojaviti u obliku međusobnog djelovanja sa lijekovima koje već trošite u smislu da pojačaju djelovanje tih lijekova, ali i da ti lijekovi pojačaju djelovanje lijeka Rosix. Stoga je potrebno liječnika informirati o svim lijekovima koje trošite pa čak i lijekovima koji su na biljnoj bazi. Ujedno trebate biti oprezni ukoliko ste alergični na bilo koji sastojak ovog lijeka jer bi moglo doći do ozbiljnih nuspojava alergijskih reakcija na ovaj lijek.

U trudnoći i za vrijeme dojenja se zabranjuje uzimanje ovog lijeka zbog nepoznatog učinka lijeka na dijete koje se tek razvija. Iako lijek ne izaziva utjecaj na centar za koncentraciju i motoriku, kod nekih ljudi se javlja omaglica pa ukoliko je to i kod vas slučaj nemojte upravljati vozilima i strojevima, niti raditi na visini.

Nuspojave koje se mogu javiti u terapiji lijekom Rosix su problemi s disanjem, oticanje grla, jezika, usana, lica, što su sve simptomi alergijske reakcije pa s lijekom treba prestati odmah i obratiti se hitno liječniku. Također su moguće promjene na koži u obliku osipa, crvenila i svrbeži. Moguće su i glavobolje, probavni problemi u obliku mučnina, zatvora, proljeva, bolova u želucu, te omaglice i slabost. Prilikom pretraga urina moguće su povišene vrijednosti bjelančevina u urinu, a u krvnim nalazima može doći do poremećaja šećera u krvi, ali i jetrenih enzima.

Iskustva u terapiji lijekom Rosix

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Rosix upozoravaju da ukoliko imate bilo kakve poremećaje u radu bubrega, jetre i štitnjače posavjetujte se sa liječnikom za ovu terapiju. Lijek Rosix može utjecati i na rad ovih organa koji su već ionako u poremećenom stanju funkcionalnosti. Neke su osobe kod terapije ovim lijekom imale bolove u mišićima, te ukoliko ti bolovi potraju dulje vremena treba prekinuti terapiju i obratiti se liječniku.

Ujedno neke su osobe svjedočile da im se javila bol u abdomenu koja je bila uzrokovana upalom gušterače, a kod drugih se povisila razina jetrenih enzima što je znak da se funkcija jetre poremetila, pa su moguće ii upale jetre. Također, kod nekih se osoba pojavila i žutica, žutilo na koži i bjeloočnicama, te oštećenja živaca u rukama i nogama kao osjećaj utrnulosti.

U terapiji ovim lijekom kod nekih se osoba pojavilo gubitak pamćenja kao teža nuspojava, a kod drugih poremećaji u spavanju, pojava nesanice i moćnih mora. Seksualne poteškoće sa smanjenim libidom javile su se kod određene skupine pacijenata, a s time i pojava depresija koja je možda i uzročnik smanjenog libida. Lijek se može dobiti isključivo na recept po preporuci liječnika.


Tagovi: