Ripple – što je, cijena i gdje ga kupiti

Ripple - što je, cijena i gdje ga kupiti

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Znate li što je Ripple?

Tržište kriptovaluta u posljednjih 5 godina je uzelo zamaha. Ako pratite vijesti, vjerojatno ste se barem u nekom trenutku susreli s pojmom kriptovaluta. Mišljenja su i dalje podijeljena, neki smatraju da će taj digitalni novac zaživjeti dok su drugi skeptični. Vi ste možda u sredini, nemate stav jer ne znate točno o čemu se radi. Na dobrom ste mjestu!

Ovdje ćemo vam pokušati ukratko objasniti o čemu je riječ na primjeru jedne kriptovalute. Nećemo pričati o Bitcoinu i Ethereumu, dvije vodeće kriptovalute o kojima ste sigurno već čuli, već ćemo spomenuti jednu kriptovalutu s također velikim tržišnim udjelom: Ripple. Znate li o čemu se radi? Radi se o kriptovaluti koja je zasigurno uzburkala cijelo tržište kriptovaluta. Ono što Ripple čini jedinstvenim je njegov jako brzi sustav plaćanja, koji omogućuje transakcije u svega nekoliko sekundi, višestruko manje nego što je potrebno Ethereumu. Tu vrijednost su prepoznale i banke pa ga neke banke već uključuju ovu kriptovalutu u svoje sustave plaćanja.

Sve što trebate znati vezano za Ripple

Zajedničko obilježje kriptovaluta je sustav blockchain tehnologije. Ipak, postoje pojedina obilježja kriptovaluta koja ih međusobno razlikuju. Jedna od njih je Ripple. Ta kriptovaluta nastala je u San Franciscu. Ono što ju posebno obilježava je što dopušta da korisnici integriraju protokol u vlastite sustave. To pak omogućava da klijenti prebace novčana sredstva u stvarnom vremenu.

Ta vrijednost je posebna pa se ova kriptovaluta probila do trećeg mjesta na kripto tržištu, odmah nakon Bitcoina i Ethereuma. Kratica mu je XRP i trenutno se prodaje po cijeni od 4.8000005 kn. Ako vas privlači ulaganje u baš ovu kriptovalutu, ključna stvar je da znate kako ta kriptovaluta funkcionira, što ju čini različitom od svih ostalih kriptovaluta i u čemu leži njezina vrijednost. Za Ripple, to je brzina obavljanja transakcija, kojem za sjedanje novčanih sredstava na račun treba oko 3.7 sekundi. Ono po čemu se XRP razlikuje od BTC je i to što XRP koristi tzv. proces konsenzusa dok Bitcoin koristi rudarenje.

Gdje kupiti Ripple i koji su rizici?

Ako vam se svidjelo to što ste pročitali o Rippleu, vjerojatno razmišljate o tome kako ga kupiti. Ono što prvo trebate napraviti jest registrirati se na burzi kriptovaluta. Taj postupak neće trajati dugo. U tom trenutku ste se pridružili globalnoj digitalnoj ekonomiji. Ono što iduće trebate napraviti jest odabrati Ripple pod kraticom XRP i unijeti željeni iznos ovog digitalnog novca koji želite kupiti. Naša dužnost je upozoriti vas da trgovanje kriptovalutama predstavlja ekstremno veliki rizik. Volatilnost tržišta i velika fluktuacija cijena dovodi do nestabilnosti svih kriptovaluta pa tako i Ripplea.

Ako se susretnete sa samoprozvanim "guruima" koji tvrde da znaju kako će se cijena kriptovalute kretati, znajte da ne postoje parametri na temelju kojih bi oni to mogli pouzdano znati te da vas lažu. Uspješnost za Ripple i dalje uvelike ovisi o propisima koje će države donositi, tj. hoće li financijski regulatori dopustiti ovakav oblik plaćanja. Dovoljno je da vodeće ekonomije poput Kine ili SAD-a zabrane takav oblik transakcija i cijena bi već mogla strmoglavo, možda i bespovratno pasti.


Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama