Rinolan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Rinolan - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rinolan – djelovanje

Ako ste alergičar zasigurno ste se susreli s pojavom svraba očiju, kihanja i curenja nosa za vrijeme cvjetanja određenih biljaka te kada prolazite pokraj požutjelih borova punih peludi izbjegavate ih u širokom luku. Ili ste pak morali napustiti izlet u prirodi s prijateljima jer su vas uhvatili simptomi alergije. Jedino što vam učinkovito može pomoći u takvim situacijama je redovito uzimanje antihistamina za vrijeme cvjetanja biljaka na koje ste alergični. Jedan od takvih lijekova koji se koriste za učinkovitu borbu s alergijama je Rinolan. Isti sadrži tvar loratadin te pomaže u ublažavanju simptoma alergije na način da sprječava djelovanje histamina koji se pojavljuje u organizmu kada je isti na nešto alergičan. Rinolan uvelike ublažava simptome peludne hunjavice, a može se koristiti i za ublažavanje simptoma koprivnjače. Navedeni lijek izdaje se samo na recept u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama te se prije upotrebe naravno najbolje posavjetovati sa svojim izabranim liječnikom i pažljivo pročitati upute o lijeku i njegovim nuspojavama.

Rinolan – nuspojave

Rinolan kao i svaki lijek može prouzročiti određene nuspojave pa je zato prije upotrebe potrebno pažljivo pročitati upute o lijeku i njegovim nuspojavama te se posavjetovati sa svojim izabranim liječnikom. Nuspojave ovise i o samom organizmu pojedinca pa je tako potrebno uvijek pročitati i upozorenja koja se nalaze u uputama. Također, nuspojave će ovisiti i o dobi pacijenta pa tako kod odraslih može doći do poteškoća sa spavanjem, pojačanog apetita, omamljenosti i glavobolje dok se kod djece do 12 godina starosti često javljaju nervoza, umora i glavobolja. Navedeno su sve nuspojave za koje je dokazano da ih Rinolan može prouzročiti. Međutim, kao kod svakog lijeka, proizvođač će kako bi se “ogradio” navesti i dodatne nuspojave pa je tako moguće povećanje tjelesne težine, jake alergijske reakcije, mučnine, suha usta, nelagoda u želucu, nepravilni ili ubrzani rad srca, ispadanje kose, razni osipi, konvulzije i umor. U svakom slučaju navedeni lijek se nikako ne preporučuje osobama koje su alergične na koji od sastojaka lijeka ili imaju bolest jetre.

Rinolan – cijena i iskustva

Rinolan je donedavno bio lijek koji se mogao zatražiti u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama jedino temeljem recepta. Međutim, od 2016. godine isti je od strane određenih proizvođača stavljen u ponudu i kao bezreceptni lijek. Rinolan djeluje cijeli dan te pomaže bolesnicima da se neometano bave svakodnevnim aktivnostima i mirno spavaju. Najčešće se prodaje u obliku tableta od 10 mg koji se nalaze u paketu od deset komada po cijeni od otprilike 30 kuna. Iskustva pacijenata naravno ovise o samoj alergijskoj reakciji koju su pokušali ublažiti Rinolanom. Antihistamini kao takve bilo bi potrebno piti svakodnevno kada počne sezona cvjetanja biljke na koju ste alergični. Nerijetko je da ljudi posežu sa lijekovima tek kada već imaju određene simptome te tada može biti kasno ili je lijek preslab za takvu alergijsku reakciju. Dakle, potrebno je pravovremeno se savjetovati sa liječnikom i na vrijeme početi uzimati tablete kako bi one mogle djelovati na vrijeme i smanjiti tegobe alergičara.

Tagovi: