Reiterov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Reiterov sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Reiterov sindrom - uzrok

Reiterov sindrom je jedna vrsta reaktivnog artritisa koji se uglavnom javlja kao reakcija na bakterijsku infekciju u organizmu. Kod ovog sindroma dolazi do upale zglobova i tetiva koji se hvata uz zglob, te često bude popraćeno s upalom spojnice odnosno konjunktive oka i do upale sluznice u ustima, mokraćnom sustavu, penisu i rodnici te ujedno se pojavi i osip. Reiterov sindrom se naziva reaktivnim artritisom jer je upala zglobova reakcija organizma na infektivni uzročnik čiji se izvor nalazi izvan zglobova. Infekcija se uobičajeno događa u urinarnom traktu, genitalijama ili u crijevima. Često se ovaj sindrom javlja kod muškaraca u životnoj dobi između 20. i 40. godine. Uzrokovan je bakterijskom infekcijom, te postoje dva oblika Reiterova sindroma. Prvi se oblik javlja uz seksualno prenosivu infekciju poput klamidije i to kod mladih muškaraca, dok se drugi oblik sindroma javlja uz crijevnu infekciju. Također, okidač za ovaj sindrom mogu biti bakterije koje su već prisutne u tijelu, poput salmonele, kampilobakterije ili Shigelle.

Reiterov sindrom - simptomi

Reiterov sindrom je karakteriziran s kombinacijom tri simptoma, a to su vam uretritisom odnosno upalom mokraćne cijevi, konjunktivitisom odnosno upalom očne spojnice, te artritisom odnosno upalom zgloba. Artritis uglavnom zahvaća zglobove kod nogu i to obično bude samo na jednoj strani tijela, a često može doći do od zadebljanja nožnog prsta., Također dolazi do bolova, oticanja i crvenila zglobova, poput kukova, koljena, stopala i gležnjeva. No, najčešće dolazi do upale u noćnim prstima i koljenima te kod tetive koja se spaja na kost kao što je tetiva kod pete. Uretritis često bude prvi simptom koji može ukazati da imate Reiterov sindrom. Upala mokraćne cijevi se očituje s bolovima pri mokrenju peckanje i žutim iscjetkom, i to često bude prisutno kod mlađih muškaraca. Simptomi se javljaju oko 7 do 14 dana nakon infekcije. Drugi popratni simptomi mogu biti bezbolni ulkusi, infekcije urinarnog trakta, eritem, svrbež na stopalima ili dlanovima, osip te bezbolni, sitni čirevi na jeziku, ustima ili na penisu.

Reiterov sindrom - liječenje

Reiterov sindrom se može dijagnosticirati na način da se naprave testovi na bakterije kako bi se moglo otkriti koji je točno uzročnik problema. Kada otiđete na pregled kod vašeg doktora, bitno je istaknuti jeste li nedavno imali neke želučane probleme ili možda sumnjate na to da ste pokupili spolno prenosivu bolesti. Na taj način se može otkriti i dijagnosticirati Reiterov sindrom, te vam doktor može preporučiti adekvatni tretman liječenje. Obično treba oko 6 do 12 mjeseci da se bolest u potpunosti smiri. No, simptomi se mogu ponovno pojaviti 2 do 5 godina nakon što je bolest nastala. Za liječenje Reiterova sindroma, prvo se počinje s antibioticima, no znaju se i neki drugi lijekovi prepisati ovisno o uzročniku i progresiji bolesti. Od lijekova se mogu prepisati antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, imunosupresivni lijekovi, kortikosteroidi, lijekovi za suzbijanje imunoloških sustava te tumor nekrotizirajući inhibitori. Za slučaj da imate ozbiljnu infekciju oka, dati će vam se kortikosteroidna mast ili kapi kako bi se smanjili simptomi.


Tagovi: