Ramipril – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ramipril - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ramipril – primjena i djelovanje

Ramipril tablete su lijek koji se koristi kod smanjenja visokog krvnog tlaka, za olakšavanja srca da lakše pumpa krv kroz cijelo tijelo ukoliko pacijent boluje od zatajenja srca ili ako uzima diuretik (lijek za mokrenje), kako bi se spriječilo daljnje slabljenje srca ukoliko ste imali nedavno srčani udar, i kod bolesnika ako su stariji od 55 godina, imaju problema sa srcem ili krvni optokom, ili ako su nedavno imali moždani udar, imali su problema sa krvnim optokom, te isto tako ovaj se lijek često daje u kombinaciji s drugim lijekom kao što je to digoksin. Ramipril se isto tako može uzimati za sprječavanje takvih komplikacija ukoliko imate dijabetes, ili ako te stariji od 55 godina i pušite, ili ako ste imali problema sa srcem ili krvnim žilama, ako vam je krvni tlak povišen, ako vam je kolesterol povišen ili ako imate povišenu dozu proteina u mokraći. Jedna tableta u sebi sadrži 2,5,5 ili 10 miligrama ramiprila, ovisno o pakiranju.

Ramipril – doziranje

Ramipril tablete se uzimaju na temelju toga kako vam je vaš doktor propisao. Ukoliko koristite Ramipril za liječenje povišenog krvno tlaka, tada će vam početna doza iznositi 1,25 miligrama na dan, te se kroz jedna do dva tjedna može povećati na dozu od 2,5 ili 3 miligrama na dan.

Za liječenje kongestivnog zatajenja srca obično je početna doza 1,25 miligrama na dan, no nakon tjedan do dva tjedna se povećava doza na 2,5 do 5 miligrama, a ako liječnik tako procijeni, može se povećati doza i do 10 miligrama.

Početna doza kod pacijenata koji su iskusili srčani udar je 2,5 miligrama dva puta na dan, a nakon par dana se može doza povećati na 5 miligrama dva puta na dan. Maksimalna doza je 10 miligrama.

Početna doza za smanjenje rizika od ponovno srčanog ili moždanog udara je 2,5 miligrama jednom dnevno, a nakon tjedna dana se doza povećava na 5 miligrama, a nakon tri tjedna na 10 miligrama.

Ramipril – nuspojave, cijena i iskustva

Ramipril, kao i svi ostali lijekovi, mogu kod pacijenata mogu uzrokovati neke neželjene nuspojave. Česte nuspojave su pospanost, omaglica, osjećaj kao da vam nije dobro, glavobolja i grozničavost. Neke malo manje uobičajene nuspojave su poremećaj vida, poremećaj sluha, suhi i nadraženi kašalj, curenje iz nosa, začepljen nos, osjećaj stezanja u grudnome košu, bronhitis, suha usta, vrućica, natečeni jezik, gubitak apetita, bol u želucu, zatvor, proljev, mučnina, povraćanje, znojenje, problemi sa spavanjem, promjena raspoloženja, umor i slabost.

Također se mogu pojaviti i neke određene kožne reakcije poput crvenila, oteknuća, svrbeža, opadanje kose, promjene boje kože, osip, promjena na noktima i nadraženost oko rubova usta.

Ramipril lijek se može kupiti samo u ljekarnama i to uz recept od vašeg doktora. Tablete su dostupne u dozama od 2,5 miligrama, 5 miligrama i 10 miligrama i to u pakiranju od po 30 tableta u jednoj kutiji. Tablete se treba držati pri temperaturi do 25 stupnjeva, te se ne smije lijek koristit nakon što mu je istekao rok trajanja. Cijena lijeka je jako povoljna, i može vam trošak kupovine pokriti dopunsko zdravstveno osiguranje. Većina iskustva drugih pacijenata nakon početka liječenja s ovim lijekom su jako pozitivna.

Tagovi: