Rak dojke simptomi

Ljepota i zdravlje

Rak dojke simptomi

Rak dojke simptomi, prvi simptomi

Nažalost rak dojke je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena u dobi od 35 do 69 godina života. Unatoč brojnim naprednim metodama liječenja i brojnim besplatnim pozivima na rano otkrivanje raka dojke, brojevi smrtnosti radi raka dojke i dalje ne padaju. Zašto? U ranim fazama raka dojke nema nikakvih simptoma, ne dolazi do nikakvih promjena koje možete i trebate pratiti kako bi znali da se radi o raku dojke. Dojke svake žene su drugačije i one se prirodno mijenjaju kako žena stari, stoga su i simptomi raka dojke kod svake žene drugačiji. Postoje naravno prvi simptomi na koje valja obratiti pozornost. Rak dojke simptomi tako mogu biti: Kvržice su najčešći prvi simptom i najčešće ih ne možemo vidjeti, ali ih možemo osjetiti dodirom. Kvržice su najčešći znak da se radi o karcinomu. Razbacane i male kvrgave promjene na dojci obično nisu rak. Ali čvrste kvržice s nepravilnim rubovima koji se nalaze samo na jednoj dojci već može biti znak raka. Prilikom pregleda važno je obratiti pozornost na kvržice u pazušnoj jami. Tekstura kože, udubljenje ili osjećaj stezanja u dojci je također simptom. Promjena izgleda bradavice, iscjedak iz jedne ili obje bradavice, pojava vidljivih vena na dojkama, gubitak težine, sve su ovo naznake da je rak dojke simptomi postoje samo ih je bitno otkriti.

Rak dojke simptomi, kod koga postoji rizik od raka dojke

Jedni od najčešćih rizika tj. faktora rizika za rak dojke su sljedeći: Faktori rizika su većinom u ženama, i to onim ženama koje su starije dobi. Rano nastupanje menstruacije prije 12 godina života, i nenastupanje menopauze do 55 godine života. Rizik naravno povećavaju i pozitivna obiteljska anamneza sa strane majke, sestre, bliskog rođaka koji imaju rak dojke. Rizik također postoji i kod žena koje nisu rodile ili kod žena koje imaju prvo dijete nakon 35 godina života. Preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke otkrivaju kako bilo koja žena može dobiti rak, bez obzira na navedeno, zato je od iznimne važnosti nakon 35 godina života redovito ići na mamografije. Rak dojke simptomi kada se otkriju u ranom stadiju su izlječivi. Od iznimne je važnosti da redovito doma barem jedanput mjesečno vršite pregled dojki, kao i da u slučaju da primijetite nešto neobično se odmah javite svojem liječniku ili zakažete termin za pregled dojke u jednoj od mnogih klinika. Rak dojke simptomi su drugačiji kod svake žene, zato je poželjno da ako imate 35 godina i više da jedanput godišnje otiđete na preventivni pregled vezan za dojke.

Rak dojke simptomi, prevencija

Mnoge čimbenike rizika žene ne mogu kontrolirati, što zapravo znači da primarne prevencije nisu učinkovite. Sekundarna prevencija što je rano otkrivanje i pravovremeno liječenje se može dogoditi samo ako žena redovito obavlja samopregled dojki. Važno je naglasiti da kada pričamo o rak dojke simptomi da se ono može otkriti upravo samopregledom. Samopregled može spasiti život, i zapravo se preporučuje da ih rade žene koje su već starije od 20 godina i to na mjesečnoj bazi. Ako žena primijeti da je došlo do nekih promjena u području dojke tada slijedi pregled s mamografijom, ultrazvukom i magnetskom rezonancom. Rak dojke simptomi se mogu otkriti, no treba imati na pameti da je ovo bolest koja kod većina žena krene podmuklo i bez ikakvih znakova, upravo zato je važna dijagnostička pretraga jedanput godišnje. Listopad je mjesec kada se obilježava borba protiv raka dojke u svijetu i mjesec kada se žene zovu na preventivne preglede kako bi smanjile mogućnost razvoja raka.

Tagovi: