Q groznica – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Q groznica - uzrok, simptomi, liječenje

Q groznica (Coxiella burnetti)

Q groznica je zoonoza uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii. Na ljude se prenosi udisanjem kontaminiranih čestica mlijeka, kontaktom s izmetom ili urinom goveda, ovaca, koza i drugih domaćih životinja. Također, bakterija se prenosi sa pasa i mačaka ako su zaražene. Zaražene životinje obično nemaju simptome. U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast broja prijavljenih slučajeva povišene temperature. Coxiella burnetii se dugo zadržava u izmetu i urinu zaraženih životinja. Infekcija se obično prenosi na ljude putem pluća nakon udisanja kontaminirane prašine.

Osim infekcije udisanjem kapljica u zraku gdje su prisutne bakterije, može se prenijeti konzumiranjem mlijeka koje nije pasterizirano. Bolest ima simptome slične gripi, a kod malog broja ljudi infekcija se može ponoviti nakon nekoliko godina. Q groznica može oštetiti mozak, pluća, jetru i srce. Najveći rizik su oni koji se bave stočarstvom, radnici u tvornici za preradu mesa i mlijeka te veterinari. Uz blagi oblik groznice, simptomi nestaju bez liječenja unutar nekoliko tjedana. Ali ako se infekcija vrati, potreban je liječnički pregled i uzimanje antibiotika.

Q groznica – simptomi

Coxiella burnetii spada u kategoriju visoko infektivnih bakterija i prisutna je u cijelom svijetu, posebice tamo gdje ima puno domaćih životinja. Simptomi variraju između akutne infekcije i trajne infekcije. Q groznica može se manifestirati od blage do teške. Ako su prisutni simptomi bolesti, primjećuju se dva do tri tjedna nakon izlaganja bakteriji. Znakovi i simptomi uključuju: jake glavobolje, opću slabost, bolove u trbuhu i mišićima, groznicu, suhi kašalj, umor, mučninu i proljev. Liječenje ovisi o ozbiljnosti simptoma. Blagi ili asimptomatski slučajevi akutne Q groznice često se poboljšaju u otprilike dva tjedna bez liječenja.

Najmanje polovica bolesnika ima asimptomatsku infekciju, dok su ostali prisutni u dva oblika, akutnom ili kroničnom. Najčešće se javlja kod imunosupresivnih bolesnika, trudnica, osoba s prethodnim bolestima zalistaka. Tijekom trudnoće Q groznica je agresivnija jer se razina bakterija značajno povećava, što može dovesti do pobačaja. Kod teške bolesti postoji visok rizik od smrtnosti. U kroničnom obliku groznice liječenje traje mjesecima ili čak godinama.

Q groznica – liječenje

Dijagnoza Q groznice postavlja se otkrivanjem antitijela na Coxiella burnetii u krvi, a liječnik će provjeriti ima li oštećenja jetre. Ako se Q groznica ne liječi u akutnoj fazi, postoji veliki rizik od progresije u kroničnu bolest, u obliku vaskularne infekcije. Ako se sumnja na kroničnu groznicu, potrebno je napraviti ehokardiogram kako bi se provjerili problemi sa srčanim zaliscima. Budući da Q groznica može uzrokovati upalu pluća kod nekih ljudi, neophodna je rendgenska slika prsnog koša. Kada se manifestira kao upala pluća, prisutni su kašalj i bol. Najčešći oblik je endokarditis, koji čini 70% kronične Q groznice.

Ako se radi o endokarditisu s temperaturom, potrebna je operacija za zamjenu oštećenih srčanih zalistaka. Za teže simptome, liječnik će propisati antibiotike. Osobe s kroničnim oblikom ove groznice trebale bi uzimati kombinaciju antibiotika najmanje 18 mjeseci. Čak i nakon uspješnog liječenja, treba napraviti kontrolne pretrage u slučaju da se infekcija vrati. Cjepivo protiv groznice trenutno je dostupno samo u Australiji.

Tagovi: