Prylar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prylar - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Prylar djelovanje i učinak

Lijek Prylar sadrži u sebi dva osnovna sastojka ramipril i amlodipin, od kojih ramipril djeluje kao ACE inhibitor te opušta i širi krvne žile, dok amlodipin djeluje kao blokator kalcijevih kanala koji također opušta i širi krvne žile. Ovaj se lijek koristi u liječenju visokog krvnog tlaka, hipertenzije.

Posebno trebate paziti ukoliko imate rizik od zatajenja srca nakon srčanog udara, te ako imate suženje trakta lijeve klijetke, te ukoliko ste imali reakciju na neke lijekove angioedem. Također trebate biti oprezni ukoliko imate poremećaj rada bubrega ili ako ste na dijalizi, te ukoliko ste trudni ili postoji mogućnost da ste trudni i izostala vam je mjesečnica. Lijek Prylar također može biti opasan ukoliko postoje poremećaji u cirkulaciji krvi u srcu ili mozgu, ukoliko ste zbog povraćanja, proljeva, znojenja izgubili previše tekućine i soli, zatim ukoliko koristite diuretike. Poseban oprez je potreban ukoliko trebate obaviti kiruršku operaciju čak i stomatološku operaciju prilikom kojih trebate primiti anesteziju.

Nuspojave u terapijama lijekom Prylar

Ukoliko u terapiji lijekom Prylar dođe do otežanog disanja, gutanja, oticanja lica, grla, jezika, te osipa kože, crvenila i svrbeži znak je alergijske reakcije na lijek i potrebno je potražiti liječničku pomoć i prestati s terapijom ovim lijekom. Nuspojave koje mogu biti opasne su i nepravilan rad srca, ubrzani rad srca, bolovi i stezanje u prsima, te opasnost od srčanog i moždanog udara uz pojavu simptoma koji upućuju na ove rizike.

Nuspojave se mogu pojaviti i u poremećaju i problemima sa plućima u obliku nedostatka zraka i jakog kašlja. Poremećaj krvi će se javiti u obliku dobivanja modrica više nego inače, krvarenja malih rana koje se ne može zaustaviti, pojava crvenih mrlja na koži, te sklonost infekcijama, bolovi u grlu, umor koji ne nestaje ni nakon odmora, omaglica i nesvjestica, te blijeda kože mogu upućivati na poremećaje koštane srži.

Kod terapije lijekom Prylar se kao nuspojava može pojaviti bol u trbuhu koja će se širiti u leđa što upućuje na upalu gušterače, a pojava žute kože i žutih bjeloočnica će upućivati na žuticu, što dalje može značiti poremećaj rada jetre i oštećenje jetre koja je jedan od vitalnih organa.

Iskustva u terapijama lijekom Prylar

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Prylar mogu svojim iskustvom posvjedočiti da su u početku liječenja osjećali pospanost i omaglice, te česte promjene raspoloženja, probleme sa spavanjem i šumovima u ušima. Zbog toga mnogi nisu upravljali vozilima i strojevima što su ispravno odlučili jer lijek utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Uz umor, glavobolje, neke su osobe osjetile i lupanje srca, te otekline na gležnjevima, kašalj koji je nadražujući, upale sinusa, bronhitis i nedostatak zraka. Probavni problemi u obliku proljeva, bolova u želucu, te poremećaji probave i mučnine, do upala želuca i upala crijeva dodatna su iskustva koje su pojedinci osjetili tokom terapije lijekom Prylar.

Određene osjetljive skupine su imale nelagodno iskustvo sa nesvjesticama, sinkopama, te hipotenzijom pretjerano niskim tlakom koji se pojavio kod naglih ustajanja iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Nažalost ali i gubitak kose, gubitak snage i opća slabost iskustva su pojedinaca u terapiji ovim lijekom. Lijek se izdaje na recept i preporuku liječnika, te ga nije moguće nabaviti bez recepta.


Tagovi: