Što je prva pomoć

Ljepota i zdravlje

Što je prva pomoć

Prva pomoć: što sve uključuje?

Većina nas zna o prvoj pomoći najviše radi autoškole gdje polaznici redovito pohađaju tečaj prve pomoći. Prvu pomoć čini grupa metoda i vještina pomoću koje možemo spasiti nečiji život, spriječiti trajne ozljede ili smanjiti trajanje rehabilitacije. Zna li netko kako pružati prvu pomoć ili ne može uvjetovati konačan ishod neke nesreće. Prva pomoć uključuje: previjanje i tretiranje rana, postavljanje unesrećenog u optimalan položaj kako ne bi došlo do daljnjih ozljeda, umjetno disanje, ali isto tako uključuje i mnoge savjete i činjenice koje trebate znati da biste mogli adekvatno pružati prvu pomoć. Prva pomoć se može naučiti i samostalno, putem izvora koji su dostupni online, a u sklopu autoškole morate položiti ovaj predmet kako biste dobili vozačku dozvolu. U ovome tekstu govorimo više o tome što morate znati da biste pružali prvenstvenu pomoć i pričamo o svim bitnim činjenicama kako bismo pomogli unesrećenom. Kako pomoć može spriječiti rehabilitaciju ili trajne ozljede?

Prva pomoć kao metoda prevencije daljnjih komplikacija

Prva pomoć je, u svojoj suštini, način kako će običan čovjek moći pomoći unesrećenom sve dok ne dođe hitna pomoć. Glavna ideja koja stoji iza prve pomoći jest da spriječimo ikakve trajne posljedice nesreće, ali u mnogim slučajevima i da spasimo nečiji život. Kada se pruža prva pomoć? Prvu pomoć pružamo u svakoj situaciji kada je netko nastradao, a hitna pomoć još nije došla. Govorimo o prometnim nesrećama, nesrećama u prirodi, nesrećama u slučaju prirodnih katastrofa itd. Prvu pomoć može naučiti svatko te nije potrebno posebno medicinsko ili neko drugo stručno znanje da bismo savladali tehnike i metode pružanja prve pomoći. Prvu pomoć je bitno znati jer može promijeniti nečiju sudbinu, a i Vi se sigurno ne želite naći u situaciji da netko pred Vama umire, a Vi ne znate što napraviti. Upravo zato, prvu pomoć je vrlo bitno naučiti kako bismo uvijek bili spremni u životu odgovoriti na ovakve izazove.

Prva pomoć kao metoda prevencije duge rehabilitacije

Naravno, prva pomoć također sprečava nastanak nekih težih ozljeda i posljedica ozljeda i na taj način sprečava duge rehabilitacije. Na što točno mislimo? Primjerice da naletite na čovjeka kojeg je pregazio auto: vrlo je bitno da naučite u koji položaj staviti čovjeka, kako mu skinuti kacigu i kako mu davati umjetno disanje. Ukoliko je čovjek prepušten sam sebi i u vrlo nezgodnom položaju, a nije pri svijesti ili je u prevelikim bolovima, taj čovjek bi mogao imati velike posljedice radi toga. Uz adekvatnu prvu pomoć takav scenarij se može spriječiti, a Vam za to ne treba znanje medicine ili neke druge struke već samo par savjeta kako postupiti u takvim situacijama. U suštini, bitno je da prva pomoć kupi vremena hitnoj koja treba tek stići na mjesto nezgode i tretirati unesrećenoga ili unesrećenu. Na kraju, smatramo da je znati o prvoj pomoći vrlo bitno i prema našem sudu, takav tečaj trebao bi biti obavezan već u srednjoj školi.

Tagovi: