Provera – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Provera - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Kada se koristi lijek Provera i njegova učinkovitost

Lijek Provera s obzirom na svoj sastav i namjenu djelovanja pripada skupini lijekova progestageni jer zamjenjuju ženski hormon progesteron. Ovaj se lijek koristi kod žena u situacijama kada su mjesečnice obilne, bolne, kod neredovitih mjesečnica ili kada su mjesečnice učestale, odnosno prečeste. Također se koristi kod izostanka mjesečnice kako bi se reguliralo krvarenje, a ujedno ima i učinak kod blagih i umjerenih endometrioza.

U nekim situacijama se ne smije uzimati lijek Provera a o tome ćete se posavjetovati sa svojim liječnikom specijalistom ginekologom. Te situacije su na primjer ukoliko postoji alergija na neki od sastojaka lijeka, ukoliko postoji mogućnost trudnoće, ako ste imali ili imate rak dojke, postoji rizik od stvaranja ugrušaka u venama ili arterijama, no još je opasnije ako ste ugruške već imali. Ovaj lijek se ne koristi ukoliko imate porfiriju, bolest kod koje postoje problemi sa stvaranjem enzima što posljedičnosdovodi do neuroloških poremećaja i problematične kože. Ujedno epilepsija, migrene, problemi sa srce bilo koje vrste, astma, poremećaji bubrega, dijabetes, te bolest depresije su također zdravstvena stanja u kojima ne bi smjeli koristiti ovaj lijek.

Nuspojave u terapiji lijekom Provera

Nuspojave koje se javljaju u terapiji lijekom Provera su prvenstveno krvni ugrušci u venama nogu, ali i drugim dijelovima tijela poput pluća. Krvni se ugrušci stvaraju pod utjecajem hormona koje ovaj lijek sadrži. Ovo je vrlo važno ukoliko trebate ići na kirurški zahvat i o terapiji ovim lijekom trebate informirati liječnike koji vas pripremaju za operaciju.

Nuspojave se mogu pojaviti u kombinaciji s drugim lijekovima ukoliko trošite i druge lijekove, pa je vrlo važno prije određivanja terapije lijekom Provera o tome informirati ginekologa. U trudnoći se ne preporučuje uzimati ovaj lijek jer može pogubno djelovati na bebu i utjecati na deformacije u razvoju bebe u trudnoći.

Osim alergijskih reakcija na sastojke lijeka, moguće su nuspojave poput otežanog disanja, padanja u nesvijest, a naročito opasne nuspojave su simptomi tromboze poput iznenadne i oštre boli u prsima, ubrzani rad srca, iskašljavanje krvi popraćeno otežanim disanjem. Ukoliko dođe do poremećaja govora, nesvjestice, slabosti i ukočenosti nekih dijelova tijela moguć je moždani udar zbog krvnog ugruška koji je doputovao do mozga.

Iskustva žena sa lijekom Provera

Prvenstveno treba znati da lijek Provera nije kontracepcijsko sredstvo, te žene koje uzimaju ovaj lijek toga trebaju biti svjesne kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Ukoliko do trudnoće dođe odmah treba prestati sa terapijom ovim lijekom i posavjetovati se sa ginekologom. Neke žene su u terapiji lijekom Provera imale osjetljive i bolne dojke, te im se pojavio mliječni iscjedak iz bradavica koji nije bio zbog trudnoće ili dojenja.

Mnoge su žene svojim iskustvom potvrdile da ovaj lijek ima utjecaja na živčani sustav pa su osjetile depresije, glavobolje, omaglice, probleme sa spavanje, time se pojavio i umor i nervoza., popraćeni mučninama. Kod nekih se žena pojavila reakcija u obliku dlakavosti po licu i tijelu, a kod drugih se dogodio gubitak kose, koprivnjača na koži, osip, akne, te svrbež kože. Nakupljanje tekućine, te oticanje zglobova, promjena tjelesne težine i pojačana netolerantnost na šećere iskustva su koje su neke žene naglasile da im se pojavilo tokom terapije ovim lijekom. Lijek se izdaje na recept po preporuci specijalista ginekologa i nije ga moguće kupiti u ljekarnama.

Tagovi: