Proscar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Proscar - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Proscar je lijek za uvećanu prostatu

Benigna hperplazija prostate (BHP) je sve učestaliji problem muškaraca u današnje vrijeme i ako se ne liječi uzrokuje i druge urogenitalne probleme. Proscar je lijek za uvećanu prostatu, a njegovo djelovanje je bazirano na aktivnoj tvari finasterid i dosta brzo je uočljivo. Naime, odmah zaustavlja rast prostate, a dužim liječenjem je i smanjuje na njezinu prirodnu veličinu. Procijenjeno je da je potrebno liječenje od najmanje šest mjeseci da bi se vidio pravi učinak na prostati.

Proscar osim što zaustavlja rast prostate i dužim liječenjem je i smanjuje, prevenira razne urinarne komplikacije poput akutne urinarne retencije, a rizik od operacije prostate je smanjen već nakon četiri mjeseca liječenja. Uzima se samo jedna tableta na dan, sa hranom ili bez nje i nije potrebno prilagođavati dozu bubrežnim bolesnicima niti muškarcima starije dobi. Lijek se ne daje djeci niti ženama, samo odraslim muškarcima. No, ako je muškarčeva partnerica trudna, koristite kondom tijekom spolnog odnosa da sjeme ne dođe u dodir s fetusom, naročito ako žena nosi muško dijete.

Proscar i moguće nuspojave

Naravno, ako ste alergični na finasterid ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka, onda ga ne smijete uzimati. Proscar i moguće nuspojave variraju, ali najčešće je prijavljeno smanjenje libida, a uz smanjenu spolnu želju i impotenciju prijavljuju se i druge erektilne disfunkcije, kao što je nemogućnost izbacivanja ejakulata (sjemena). Neki muškarci su prijavili oticanje dojki, nešto rjeđe se prijavljuje muški rak dojki, bol u testisima, neplodnost, povišenje vrijednosti jetrenih enzima, osip, koprivnjača, svrbež, lupanje srca.

Proscar kod nekih bolesnika utječe na promjene raspoloženja, djelovanje koje se manifestira kao depresija i izaziva suicidalne misli treba odmah prijaviti svom liječniku. Zbog laktoze u sastavu lijeka morate biti oprezni ako ne podnosite neke šećere. Ako uzimate druge lijekove za neke druge bolesti, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog lijeka. Ako vam trudna žena priprema lijek, naročito ako ga lomi, drobi ili mrvi mora dobro oprati ruke da finasterid ne dopre do fetusa i treba se javiti svom liječniku.

Proscar utječe na vrijednosti nekih pretraga

Ako radite testove za otkrivanje raka prostate, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer proscar utječe na vrijednosti nekih pretraga. Zato što se fiesterid metabolizira u jetri utječe i na porast vrijednosti jetrenih enzima. Jedna tableta dnevno je dovoljna jer apsorpcija i djelovanje finesterida je najjača u prvih dva sata nakon uzimanja, a potpuna apsorpcija se događa u vremenu od 6 - 8 sati nakon uzimanja i hrana nema nikakvog utjecaja na te procese apsorpcije.

Proscar se iz tijela izlučuje uglavnom putem urina i stlice u omjeru oko 40% urinom, a ostatak stolicom. Izlučivanje iz tijela traje 6 - 12 sati i tako je jedna tableta dnevno dostatna, pogotovo ako ste se odlučili za duže liječenje od barem šest mjeseci. Tijekom liječenja potrebno je redovito ići na kontrolne preglede kako bi se utvrdio napredak u liječenju, pogotovo ako vam se čini da je djelovanje lijeka preslabo ili prejako. Ako uzimate neke lijekove bez recepta uz ovaj lijek obavijestite svog liječnika o tome.


Tagovi: