Propolis kako se pravi

Propolis kako se pravi

Što je propolis?

Propolis je prirodna smjesa koju pčele proizvode kombiniranjem različitih tvari iz biljaka, poput sokova, smola i cvjetnog peluda, te dodatnih tvari kao što su vosak i enzimi. Pčele ga koriste za različite svrhe unutar košnice, a njegova primarna uloga je zaštita košnice od bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama. Također služi kao izolacijski materijal, zatvarajući pukotine i sprječavajući ulazak hladnoće, vlage i drugih štetnih elemenata. Glavne komponente propolisa su smola, vosak, eterična ulja, polen i razne druge tvari poput flavonoida, fenola, vitamina i minerala. Propolis ima širok spektar bioloških aktivnosti zbog prisutnosti raznih kemijskih spojeva. Neka od najvažnijih svojstava propolisa uključuju antimikrobna, antivirusna, protuupalna, antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Zbog toga se tradicionalno koristi u narodnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih tegoba. Koristi se za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, poticanje zacjeljivanja rana i opeklina, smanjenje upala u ustima i grlu, poticanje imunološkog sustava te za njegu kože zbog svojih protuupalnih i antimikrobnih svojstava.

Za što se koristi propolis?

Propolis se koristi u narodnoj medicini i alternativnim terapijama za liječenje različitih zdravstvenih problema. Često se koristi kao prirodni imunomodulator koji može potaknuti aktivnost imunološkog sustava i pomoći tijelu u borbi protiv infekcija, virusa i drugih bolesti. Tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripe i respiratornih infekcija. Njegova antimikrobna i antivirusna svojstva mogu pomoći u suzbijanju uzročnika bolesti i ublažavanju simptoma. Zahvaljujući svojim protuupalnim, antimikrobnim i regenerativnim svojstvima, koristi se za poticanje zacjeljivanja rana, opeklina, ogrebotina i drugih kožnih lezija. Može pomoći u ublažavanju upale, smanjenju rizika od infekcije i poticanju regeneracije kože. Propolis se koristi u raznim oblicima, poput sprejeva, pastila ili tinktura, za liječenje infekcija usta i grla, kao što su gingivitis, tonzilitis, faringitis i aftozni stomatitis. Njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u suzbijanju bakterija, virusa i gljivica koje uzrokuju infekcije. Može pomoći u smanjenju upala, poticanju probave i podršci zdravoj crijevnoj mikroflori. Također se koristi kao prirodni antibiotik za suzbijanje različitih bakterija, gljivica i virusa. Njegova široka antimikrobna svojstva čine ga korisnim u borbi protiv različitih infekcija.

Kako se priprema propolis?

Proizvodnja propolisa je složen proces koji se odvija unutar košnice pčela. Pčele sakupljaju sirovine potrebne za proizvodnju propolisa iz različitih izvora. To uključuje smole koje izlučuju različite biljke, kao i pelud i druge tvari. Pčele žvaču smole i kombiniraju ih s vlastitim enzimima i voskom iz svojih tijela. Ovaj proces omekšava smole i omogućava im da se oblikuju i koriste u košnici. Pčele ga koriste za različite svrhe unutar košnice. To može uključivati zatvaranje pukotina, fiksiranje struktura košnice, dezinfekciju površina i borbu protiv štetnika. Kako pčele nastavljaju sakupljati smole i obraditi ih, propolis se akumulira unutar košnice. Može se naći u različitim dijelovima košnice, poput okvira, poklopca i ostalih površina. Kod prikupljanja propolisa se mogu koristiti različite metode. Jedna uobičajena metoda je postavljanje posebne rešetke ili kolektora unutar košnice. Pčele tada ga grade na toj rešetki, a kada se dovoljno nakupi, rešetka se uklanja i propolis se prikuplja. Nakon prikupljanja se može dalje obrađivati i koristiti u različite svrhe. Može se koristiti u svježem stanju ili se može pretvoriti u različite proizvode poput tinktura, kapi, kapsula, masti ili kozmetičkih proizvoda. U nekim slučajevima se može koristiti u svom sirovom obliku, dok se u drugim slučajevima može kombinirati s drugim sastojcima kako bi se stvorili različiti proizvodi s dodatnim svojstvima.


Tagovi: