Što su promili alkohola u krvi

Ljepota i zdravlje

Što su promili alkohola u krvi

Kako se određuju promili alkohola u krvi

Razina alkohola u krvi, točnije promili alkohola u krvi ukazuju na koncentraciju količine alkohola u krvi. Na primjer 0,05% alkohola u krvi znači 0,5 promila alkohola u krvi ili 0,05 grama alkohola na 100 grama čiste krvi u ljudskom tijelu, št označi da postoji 0,5 grama alkohola na 1000 grama krvi u tijelu.

Koncentracija alkohola u krvi se mjeri u promilima kako bi svi znali otprilike kakva je koncentracija alkohola u krvi zapravo. Broj pića koji su konzumirani teško je izmjeriti razmjerno količinu intoksikacije i promila alkohola jer to ovisi o građi tijela, tjelesnoj težini te mogućnosti tolerancije na alkohol osobe koja ga konzumira.

Razina masnoće u krvi također je bitan faktor koji utječe na određivanje koliki su promili u krvi. Nadalje, ni razina alkohola u krvi ni broj konzumiranih pića nisu nužno točni pokazatelji razine utjecaja alkohola na osobu i opijenosti. Tolerancija na alkohol razlikuje se od osobe do osobe, a na nju mogu utjecati čimbenici kao što su genetika, prilagodba na kronično konzumiranje alkohola, ali i sinergijski učinci droga.

Kako promili alkohola u krvi utječu na ponašanje osobe

Efekti koje mogu izazvati promili alkohola u krvi su smušenost, vrtoglavica i slično. Iz tog je razloga bitno naglasiti ono što se podrazumijeva, a to je da upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola nije pametna odluka i ne bi se to smjelo prakticirati ni u kojem slučaju jer većinom takve situacije imaju tragičan završetak. Iz tog razloga postoje jasni zakoni o tome te jasne zabrane koje je potrebno poštivati.

Opijenost alkoholom uzrokuje nejasnu percepciju, poremećen vid i sluh, ometeno prosuđivanje, poremećenu percepciju i koordinaciju, pogrešno donošenje odluka i zakašnjele reakcije. Nepotrebno je naglašavati, no iste simptome uzrokuje i konzumiranje droga.

Kada su promili alkohola u krvi blago povišeni, mogu izazvati opuštenost, izraženu tugu ili sreću, te blago poremećenu prosudbu. Problem nastaje kada dolazi do bezrazložne agresije i ljutnje, vrtoglavice, nesvjestice, nejasnoće u glavi i potpuno iskrivljene percepcije stvarnosti. Zbog pretjerane razine alkohola u krvi može doći do otrovanja alkoholom ili čak do smrti.

Koliko vremena je potrebno da bi se razgradili promili alkohola u krvi

Promili alkohola u krvi se razgrađuju u skladu sa vašim metabolizmom, brzinom razgradnje i isparavanjem koje se događa u tijelu osobe koje je konzumirala alkohol. Razina alkohola u krvi i brzina razgradnje alkohola u tijelu je moguća kod svake osobe koja konzumira alkohol i ona se razvija čak do 92%. Dio će se izlučiti mokraćom, dio će ispariti disanjem i dahom, a dio će izaći znojenjem tijela.

Izlučivanje alkohola uriniranjem započne obično nakon četrdesetak minuta nakon prve konzumacije alkohola. O metabolizmu ovisi razgradnja alkohola u krvi, točnije o tome ovise promili alkohola u krvi. To sve uvjetuje spol, kilaža i veličina čovjeka, brzina metabolizma osobe koja konzumira alkohol. Jasno je kako je to individualno, te da ne postoji optimalna i općenita razgradnja alkohola u krvi, no ona može biti statistički praćena u statističkim istraživanjima.

Tipične doze alkohola mogu biti pretpostavljene, a jasno je da se alkohol uklanja iz krvotoka približno jednoličnom brzinom. Ova stopa značajno se razlikuje među pojedincima. Dakle, stariji muškarci koji konzumiraju alkohol i imaju veliku tjelesnu masu, mogu razgraditi do 30 grama po satu, ali statistički praćena je brojka od 10 grama po satu.

Tagovi: