Probenecid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Probenecid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ako bolujete od gihta vjerojatno će vam biti propisan probenecid

Akutni giht (nakupljanje kristalića mokraćne kiseline oko zglobova i hrskavice) se mora liječiti protuupalnim lijekovima inače se pretvara u kroničnu bolest ili gihtni artritis. Za giht pravog lijeka nema, ali ako bolujete od gihta vjerojatno će vam biti propisan probenecid koji giht ne liječi, ali sprječava akutne napadaje i drži stanje pod kontrolom. Djelovanjem na bubrege potiče izbacivanje mokraćne kiseline iz tijela, a povećava i učinkovitost nekih antibiotika, jer sprječava njihovo izbacivanje putem urina.

Probenecid uzimate po preporuci liječnika ili prema uputama o doziranju lijeka. Potrebno je uzimati ga za vrijeme jela, a ako vam teško "sjeda na želudac" uzimajte ga sa antacidima i obavezno sa puno vode, a i inače za vrijeme terapije povećajte unos vode na 6 - 8 punih čaša vode unutar 24 sata. Najčešća preporuka o doziranju je dvije tablete dnevno, a četiri puta dnevno se ove tablete uzimaju samo ako su propisane uz antibiotike, da bi pojačale njihovo djelovanje.

Probenecid je lijek i kao i ostali lijekovi ima nuspojave

Upute o svakom lijeku donose detaljan prikaz njegovog sastava, djelovanja, načinu uzimanja, doziranju, ali i nuspojavama i to je zakonska obveza proizvođača lijekova. Naravno, probenecid je lijek i kao i ostali lijekovi ima nuspojave i to u vidu želučanih tegoba, gubitka apetita, glavobolje, mučnina, povraćanja, vrtoglavice ili može izazvati teški osip na koži, otežano disanje i gutanje, modrice i podljeve od neobičnog krvarenja. Svaku nuspojavu prijavite svom liječniku, kao i moguću alergijsku na taj ili druge lijekove.

Nikako ne povećavajte sami sebi dozu, a ako ste zaboravili uzeti probenecid, uzmite ga čim se sjetite, no, ako je prošlo previše vremena od prve dnevne tablete (one zaboravljene), jednostavno preskočite to i nastavite uzimati u sljedećem predviđenom satu. U slučaju trovanja od predoziranja nazovite hitnu pomoć. Ako uzimate puno drugih lijekova za neke druge bolesti, ako uzimate neke prirodne lijekove, ako uzimate dodatke prehrani ili ste alergični na bilo koju vrstu lijekova sve to morate saopćiti svom liječniku.

Probenecid nemojte početi uzimati usljed akutne faze gihta

Većina bolesnika ima dobra iskustva sa ovim lijekom, ali do toga se ne dolazi preko noći. Važno se je držati savjeta svog liječnika i držati se uputa o lijeku. Probenecid nemojte početi uzimati uslijed akutne faze gihta, jer će se napadaj pojačati, pričekajte da napadaj počne slabiti i tek tada započnite terapiju. U početku terapije napadaji mogu učestati i biti jači, ali kroz nekoliko mjeseci napadaji će biti pod kontrolom i bolesnik će odahnuti.

Važno je znati da probenecid nije lijek protiv bolova, pa u akutnoj fazi morate uzimati uobičajene lijekove protiv bolova. Važno je napadaje staviti pod kontrolu da vam analgetici i protuupalni lijekovi što rjeđe trebaju. Ovaj lijek se prodaje po prihvatljivoj i povoljnoj cijeni, ali baš zato što je lako dostupan, treba ga dozirano uzimati po preporuci liječnika ili prema uputi o lijeku. Pacijenti koji se toga disciplinirano drže su preporođeni već i smanjenjem broja napadaja gihta a s dužom terapijom oni se još više prorjeđuju.


Tagovi: