Prirodni lijek za žgaravicu

Ljepota i zdravlje

Prirodni lijek za žgaravicu

Prirodni lijek za žgaravicu i što je žgaravica

Žgaravica je tegoba sa kojoj se mnogi susreću a manifestira se kao osjećaj žarenja i boli u srednjem dijelu prsa između želuca i jednjaka. Ukoliko se legnete problem postaje još teži, no ukoliko vam se to dešava povremeno i tja osjećaj žarenja je blagi situacija nije zabrinjavajuća, no ukoliko je bol jaka i žarenje žestoko svakako se trebate obratiti liječniku.

Blaga žgaravica se može liječiti ako se koristi prirodni lijek za žgaravicu jer ovaj refluks kojim se sadržaj iz želuca vraća u jednjak te tako izaziva žarenje mogu oštetiti jednjak želučanom kiselinom.

Žgaravica se može pojaviti ukoliko srčani sfinkter ne radi pravilno, no žgaravica može biti i posljedica hijatalne hernije, često se javlja u trudnoći jer hormon progesteron uzrokuje opuštanje jednjaka i izaziva tu iritaciju. Kako biste smanjili žgaravicu pazite da hranu koju jedete dobro prožvačete u ustima, te smanjite obroke u količini ali im povećajte broj. Također izbjegavajte gazirana pića, ljutu i kiselu hranu. Najbolji prirodni lijek za žgaravicu je jabučni ocat.

Najbolji prirodni lijek za žgaravicu

Simptomi žgaravice su bol i osjećaj da vas peče u gornjem dijelu abdomena u području želuca i jednjaka, a najbolji prirodni lijek za žgaravicu je poznat od davnina, a to je jabučni ocat koji su spravljali i naši preci.

Osim jabučnog octa, limunov sok sa svoji ph 2 kiselošću i velikom količinom vitamina C ublažit će žgaravicu. Ukoliko ne možete popiti sam sok od limuna možete ga popiti sa malo vode dva puta dnevno. Ispijanje kave može pogoršati stanje sa žgaravicom, no prirodni lijek za žgaravicu jest i kava ali u obliku zrna koje ćete dobro prožvakati i progutati.

Mnogi su isprobali sobu bikarbonu koji se najčešće koristi kao lijek za žgaravicu, no ipak soda bikarbona bi vam trebala biti zadnje rješenje za žgaravicu jer ona nema kiselu bazu, ali vrlo brzo može smiriti kiselinu iz želuca koja izaziva žgaravicu. Čaj od đumbira je puno bolje rješenje od sode bikarbone, te također šumeće tablete koje sadrže magnezij.

Drugi pripravci prirodni lijek za žgaravicu

Spomenuti đumbir je jako dobar prirodni lijek za žgaravicu jer ima blagotvorno djelovanje na cjelokupno zdravlje, a posebno na probavni sustav. Također, listići biljke metvice i čaj od metvice smirit će proces koji uzrokuje žgaravice, ali i nadutost i vjetrove, no u većim količinama nije preporučljiva za trudnice i za osobe koje imaju probleme sa bubrezima.

Čaj od kopra će smiriti grčeve i bolove u želucu, te potaknuti probavu i bolji rad probavnog sustava. Mučnina će nestati uslijed djelovanja kopra, jer će se izbaciti plinovi iz tijela, a ujedno kopar povoljno djeluje i na štucanje.

Bez obzira koji prirodni lijek za žgaravicu isprobate, a vaše tegobe sa žgaravicom nisu nestale niti se stanje poboljšalo, najbolje bi bilo potražiti liječničku pomoć jer će vas vaš obiteljski liječnik uputiti specijalistu koji će vas dati na pretrage kako bi postavio pravilnu dijagnozu i utvrdio prave uzroke pojave žgaravice i mogao propisati liječenje koje će vam pomoći u situaciji kada žgaravica ne prolazi uz pomoć prirodnih lijekova.

Tagovi: