Prirodni lijek za masnu jetru

Ljepota i zdravlje

Prirodni lijek za masnu jetru

Prirodni lijek za masnu jetru kako bi jetra bolje funkcionirala

Jetra je izrazito važan organizam u ljudskom tijelu te je jedna od njenih glavnih zadaća detoksikacija organizma. Osim detoksikacije organizma, neke od njenih zadaća su proizvodnja žući za olakšavanje probave, stvaranje proteina, služi za spremanje željeza, potiče stvaranje tvari koje pomažu zgrušavanju krvi te filtrira i uklanja bakterije, kao i toksine iz organizma kako bi imunitet bio u što boljem stanju.

Kako bi jetra uspješno odrađivala svoj posao, važno je da je funkcionalna i zdrava, no kako je ona tzv. “tihi organ”, bolesti i oštećenja se najčešće otkriju tek kad problemi uznapreduju. Jedan od najčešćih problema vezanih uz jetru je bolest masne jetre, odnosno, stručno nazvano steatoza. Uzrokuje je preveliko nakupljanje masti na području jetre te s vremenom ta bolest može usporiti funkcioniranje jetre. Prirodni lijek za masnu jetru dobro je znati kako bi sami djelovali i liječili te probleme. Iz tog razloga ćemo u nastavku teksta navesti koji je to prirodni lijek za masnu jetru kako bi vaša jetra bila ponovno zdrava.

Prirodni lijek za masnu jetru kada bolest napreduje

Bolest masne jetre javlja se i napreduje kroz tri faze. Prva faza je kada se u jetri nakupljaju velike količine masti što uzrokuje naticanje, odnosno, upalu jetre te se zbog toga nastavlja nakupljati mast. Druga faza je da na jetri dolazi do stvaranja ožiljaka, no jetra i dalje zadržava svoju funkciju. Ukoliko se upala i ožiljci ne uklone, bilo liječnikom intervencijom ili da se uzima prirodni lijek za masnu jetru, dolazi do toga da ožiljci i čvorići krenu zamjenjivati zdravo tkivo što rezultira cirozom te govore o uznapredovaloj bolesti jetre. Masna jetra razlikuje se po tome da li je nealkoholna ili alkoholna.

Alkoholna masna jetra nastaje kako samo ime kaže zbog pretjeranog konzumiranja alkohola, dok nealkoholna često bude uzrokovana debljinom, dijabetesom, visokim masnoćama u krvi i slično. Iz tog razloga prirodni lijek za masnu jetru može biti prevencija i promjena životnog stila ukoliko ste pretili ili ukoliko konzumirate velike količine alkohola.

Prirodni lijek za masnu jetru zahtijeva promijenu načina života

Prvi korak pri liječenju alkoholne masne jetre je izbacivanje alkohola iz života te promjena način života iz korijena, što podrazumijeva zdraviju prehranu i fizičku aktivnost. Kod nealkoholne masne jetre također promijenite način života, promijenite prehranu i povećajte fizičku aktivnost ukoliko ste pretili, izbacite hranu prepunu rafiniranih šećera i slično. Promjena načina života osnova je kada je u pitanju liječenje masne jetre jer tek tada u igru može doći i prirodni lijek za masnu jetru.

Dodaci prehrani na bazi prirodnih sastojaka djeluju kao prirodni lijek za masnu jetru, od čega se ističe silimarin i sikavica koje imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Smatra se da unošenje Q10 koenzima, kurkumina i omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani također može imati blagotvorno djelovanje na liječenje masne jetre, no svakako je dobro prije uzimanja tih dodataka prehrani kontaktirati stručnu osobu poput nutricionista ili ljekarnika koji će vam dati detaljnije upute kao što su doziranje i način korištenja tih prirodnih lijekova.

Tagovi: