Prirodni lijek za grlobolju

Ljepota i zdravlje

Prirodni lijek za grlobolju

Prirodni lijek za grlobolju i prevencija grlobolje

Prevencija grlobolje je najbolje što možete napraviti da do grlobolje niti ne dođe. Ukoliko u zimskim mjesecima trebate boraviti vani na hladnom zraku utoplite se što više možete i konzumirajte što više toplih napitaka poput toplog čaja, kuhanog vina ili rakije.

Međutim grlobolja može nastati i zbog bakterija i virusa pa može doći do upale grla i ono može biti crveno, te možete imati osjećaj da vas grebe i imati probleme sa gutanjem. Prirodni lijek za grlobolju je mješavina od zdrobljenih kupina koje treba držati u vrućoj vodi desetak minuta, pa umiješati malo mlijeka i popiti.

Također, prirodni lijek za grlobolju je slana voda koju možete grgljati i nekoliko puta na dan, no ukoliko imate visoki krvni tlak nemojte popiti slanu vodu. Izbjegavajte pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama, te zatvorene prostorije gdje boravi više ljudi izbjegavajte kako ne biste zbog oslabljenog imuniteta pokupili dodatne viruse i bakterije. Kada se tijelo bori sa jednom vrstom virusa ili bakterija oslabljeno je i lako se zarazi sa drugim bolestima.

Prirodni lijek za grlobolju najbolja hrana

Kao prirodni lijek za grlobolju je prehrana kojom ćete u oslabljeni organizam unijeti namirnice bogate vitaminima A, B, C, D i E, te folnom kiselinom, željezom magnezijem, cinkom i flavonoidima. Potrebno je jesti više voća i povrća, te izbjegavati kofein i alkohol, te rafinirane ugljikohidrate.

Češnjak je najbolji prirodni lijek za grlobolju jer djeluje antibakterijski i protuupalno, te ga je najbolje konzumirati na dnevnoj bazi i to dva do tri režnja dnevno u bilo kojoj kombinaciji sa hranom, svježeg.

Med je također najbolji prirodni lijek no nemojte ga stavljati u vrući čaj da ne izgubi svoja ljekovita svojstva. Med će djelovati umirujuće na grlo jer djeluje antiupalno i jača imunološki sustav, čisteći organizam od toksina. Naravno najbolji med je domaći med kupljen od lokalnih medara. Uz med propolis je još jedan pčelinji proizvod koji djeluje izuzetno ljekovito na ljudsko tijelo. Propolis možete nabaviti u ljekarnama u obliku kapi ali i u obliku spreja, te će djelovati protuupalno na vaše bolno grlo.

Napitci kao prirodni lijek za grlobolju

Topla slana voda je odlična za grgljanje kako smo već naveli, ali grgljati možete i sa otopinom sode bikarbone također otopljene u vodi. Soda bikarbona će eliminirati loše bakterije, a grgljati možete svaka tri sata, pa ispljunite kao i sa slanom vodom.

Čaj od kamilice je majka svih lijekova jer ima antioksidativna i protuupalna svojstva, a čajem od kamilice se možete i inhalirati, odnosno udisati vruću paru od kamilice. Ovaj čaj je prirodni lijek za grlobolju koji u kombinaciji sa medom i limunom jača imunitet i omogućava tijelu da se bori sa infekcijama i upalama.

Prirodni lijek za grlobolju je i napitak od mješavine zelenog čaja, kamilice i limuna pun vitamina djelovat će kao antioksidans. Tom napitku možete dodati i đumbir, med, ali i malo rakije koja djeluje antibakterijski, a sve zajedno će djelovati kao prirodni analgetik. Kadulja je još jedna biljka koja ima protuupalno djelovanje te sa kojim možete grljati bez da gutate čaj, ispirati ćete bolno grlo. Također, grgljanje možete raditi i sa čajem od majčine dušice.

Tagovi: