Pripema čaja od gospine trave – Kako djeluje i kada piti čaj od gospine trave

Pripema čaja od gospine trave - Kako djeluje i kada piti čaj od gospine trave

Čaj od gospine trave je najbolji prirodni antidepresiv

Gospina trava je vjerojatno najbolje znanstveno istražena ljekovita biljka, a zbog njezinog antidepresivnog djelovanja je nazivaju i gospin prozac. Dakle, čaj od gospine trave je najbolji prirodni antidepresiv i mnoge potištene i anksiozne osobe više vole ovaj čaj od gutanja antidepresiva. Ali baš zato jer je tako dobro istražena, pripravci od gospine trave se ne preporučuju trudnicama i dojiljima, a osobama koje uzimaju puno lijekova se preporučuje veliki oprez kod konzumiranja čaja od gospine trave.

Naime, čaj od gospine trave zbog svojih svojstava ulazi u interakcije s drugim lijekovima, pa nekim lijekovima može pojačati, a nekim i oslabiti djelovanje. Toliko je moćna gospina trava da se u novije vrijeme ipak navode i neke njezine nuspojave i preporučuju mjere opreza. Čaj se priprema od svih nadzemnih dijelova biljke u svježem ili osušenom stanju, s tim da za čaj trebate 1 - 2 žličice usitnjene gospine preliti sa 2,5 decilitra vrele vode, pokolopiti 10 minuta, procijediti, zasladiti s malo meda i piti.

Za što se sve koristi čaj od gospine trave

Uz već navedene entidepresivne učinke čaja od gospine trave, od ovog jakog čaja se rade oblozi za rane, opekline, ubode kukaca, ojedine kod male djece, herpesa, uganuća, istegnuća i iščašenja zglobova. Vjerojatno još nitko nije uspio nabrojati za što se sve koristi čaj od gospine trave u narodnoj medicini. Zato jer gospina trava ima snažna antiupalna i antiseptička sredstva, opekotine će brže zacjeljivati bez obzira da li su nastala od vatre, vrelih tekućina, fermentirane komine ili kemikalija.

No, kod vanjske upotrebe gospine trave treba pripaziti ako se izlažete UV zrakama, jer može biti neželjenih reakcija (to se uglavnom odnosi na kantarionovo ulje). Čaj od gospine trave oralno pomaže kod noćnog mokrenja, slabokrvnosti, suhe nosne sluznice, crijevnih parazita, katara želuca i crijeva, kod već navedene depresije, ali ga nemojte uzimati uz antidepresive, a oprezno ga uzimajte i uz ostale lijekove. Žene koje uzimaju oralnu kontracepciju također ne bi trebale uzimati ovaj čaj na svoju ruku.

Čaj od gospine trave je pravi koktel različitih sastojaka

Znanstvenike pomalo zbunjuje toliko različitih svojstava u samo jednoj biljci, ali to ju čini i moćnom, ali i pomalo nepredvidivom, izgleda da moć i opasnost idu pod ruku, a potencijalne rizike se naziva tamnom stranom gospine trave. Čaj od gospine trave je pravi koktel različitih sastojaka sa različitim djelovanjem. Naravno, cvjetovi sadrže najviše različitih aktvinih spojeva, ali se za čaj koriste svi nadzemni dijelovi biljke, pa to možda malo razblaži djelovanje, ali nije za dugotrajnu upotrebu.

Ako uzimate duže vremena čaj od gospine trave i osjetite neke čudne tjelesne senzacije, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Gospina trava se često nalazi i u drugim čajnim mješavinama, a sve ovisi o tome u kojim udjelima je koja biljka zastupljena. Najčešće se miješa sa stolisnikom, ptičjeg dvornika, ali ima mješavina i sa više ljekovitih biljaka sa gospinom travom. Ako nekom laboratorijskom pretragom otkrijete promjenu razine nekih enzima, spomenite svom liječniku da uzimate pripravke od gospine trave.


Tagovi: