Prilen – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prilen - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prilen - djelovanje lijeka

Prilen je lijek koji se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzije), to je lijek koji proširuje i opušta krvne žile te olakšava srcu da pumpa krv po tijelu. Na takav način smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, smanjuje rizike od problema s bubrezima, koristi se kao terapija nakon srčanog udara, sa srčanim zatajenjem. Lijek se ne smije uzimati ukoliko je osoba alergična na ramipril koji je sastojak ovog lijeka, ili bilo koji drugi ACE inhibitor, ako je osoba bubrežni bolesnik, ima problema sa srcem, jetrom, ima dijabetes, tijekom zadnjih 6 mjeseci trudnoće, te kod nestabilnog ili abnormalno niskog krvnog tlaka, o čemu će konačne odluke donijeti liječnik. Lijek Prilen ne preporučuje se djeci, adolescentima i osobama mlađima od 18 godina. Potrebno je obavijestiti liječnika ukoliko osoba uzima neke druge lijekove. Ne preporučuje se uzimanje alkohola s Prilenom jer to može izazvati ošamućenost ili omaglicu. U slučaju trudnoće ili dojenja, planiranja trudnoće potrebno je obratiti se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete lijek.

Prilen - moguće nuspojave

Kao i drugi lijekovi, lijek Prilen također može uzrokovati nuspojave, a ako se one pojave potrebno je prekinuti uzimati lijek i odmah se obratiti liječniku. Osobito je potrebna hitna reakcija ako se pojave oticanje lica, usana ili grla s otežanim gutanjem ili disanjem, ako se pojavi svrbež i osip jer to mogu biti znakovi teške alergijske reakcije na ovaj lijek. Nuspojave koje se mogu pojaviti kod uzimanja lijeka Prilen su teške kožne reakcije, pogoršanja postojećih kožnih bolesti, a odmah je potrebno obavijestiti liječnika ako dođe do ubrzanog pulsa, nepravilnih i snažnih otkucaja srca odnosno palpitacija, bolova u prsima, stezanja, što bi moglo upućivati na srčani i moždani udar. Također ozbiljne su i nuspojave kao nedostatak zraka ili kašalj, da se javljaju znakovi krvarenja, znakovi problema s krvi ili koštanom srži, zatim jaki bolovi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, umor, mučnina, bol u želucu. Kod nuspojava mogu se prepoznati znakovi upale gušterače, ili znakovi problema s jetrom kao što su hepatitis ili oštećenje jetre.

Prilen - izdavanje lijeka, čuvanje

U uputi o lijeku Prilen opisano je još puno nuspojava koje se mogu pojaviti također često ili rjeđe, a kod kojih je potrebno također javiti se liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri kako bi se odlučilo o daljnjoj primjeni lijeka, čak i u slučaju mogućih nuspojava koje nisu navedene u uputi o lijeku. Ako se dogode i neke nuspojave koje su opisane kao ostale koje se mogu javiti često, također je neizostavno važno da se te nuspojave prijave medicinskom ili ljekarničkom osoblju, liječniku. To mogu biti osjećaj umora, glavobolja, omaglice, nesvjestice, suhi nadražujući kašalj, bol i probavne tegobe, bol i grčevi u mišićima i dr. nuspojave također opisane u uputama o lijeku. Lijek Prilen izdaje se na liječnički recept, u ljekarni. Potrebno ga je čuvati izvan pogleda i dohvata djece. Čuvati u originalnom pakiranju na temperaturi ispod 25°C zaštićeno od vlage. O određivanju doze lijeka odluku donosi liječnik koji će prilagoditi dozu koju je potrebno uzimati. Tablete se uzimaju cijele, s tekućinom, kroz usta i u isto vrijeme svakoga dana neovisno o obroku. Tablete se ne smiju drobiti ili žvakati.


Tagovi: