Prehrana kod gastritisa

Prehrana kod gastritisa

Prehrana kod gastritisa, što jesti, a što ne

Kakva je prehrana kod gastritisa? Što jesti, a što izbjegavati? Gastritis je bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Ovo stanje uzrokovano je raznim čimbenicima, endogenim čimbenicima kao što je upala želučane sluznice, te egzogenim ili vanjskim čimbenicima povezanim s emocionalnim stresom. Temelj poremećaja vezan je uz neuravnoteženu prehranu, korištenje štetnih stvari za želudac, poput cigareta i alkohola, te stanja koja izazivaju veliku napetost. U borbi protiv gastritisa potrebno je utvrditi pravi uzrok. Ovisno o tome radi li se samo o blažem ili intenzivnijem poremećaju, najbolji način za izbjegavanje daljnjeg pogoršanja je kontrolirana prehrana.

Ključ za održavanje zdravlja gastrointestinalnog trakta je prava količina hrane. Prehrana kod gastritisa treba se temeljiti na voću, povrću i prirodnoj hrani, uz smanjenje unosa prerađenih proizvoda. To će olakšati proces, omogućiti brzu probavu hrane, spriječiti oslobađanje viška želučane kiseline, što pogoršava problem gastritisa i izaziva žgaravicu. Također se preporuča smanjiti ili izbaciti iz prehrane određene namirnice koje pridonose iritaciji želučane sluznice.

Preporučena prehrana kod gastritisa

Što je preporučena prehrana kod gastritisa? Prema mišljenju nutricionista, treba izbjegavati masnu i kiselu hranu, ocat i prženu hranu. Čajevi od mente i ružmarina veliki su saveznici jer smanjuju želučanu kiselinu i žgaravicu. Najbolji učinak postiže se konzumacijom 30 minuta poriluka. Razno voće, poput jabuka, najprikladniji je izbor jer će ublažiti želučane tegobe. Jagode, kupine i maline sadrže flavonoide i antioksidativne spojeve koji pomažu u smanjenju upale. Zeleno lisnato povrće je lako probavljivo kao i krumpir jer smanjuje kiselost, bol i žgaravicu.

Voće koje treba izbjegavati su limun, ananas i naranča jer doprinose kiselosti. Preporuča se i adekvatan unos vode, oko 2 litre dnevno, jer će ublažiti bol i upalu. U prehranu uključite prirodne začine i začinsko bilje poput peršina i češnjaka. Preporuča se i đumbir u manjim količinama, jer djeluje protuupalno. Preporučena prehrana kod gastritisa ima mnogo varijacija, stoga je važno dati prednost jednostavnim pripravcima i lako probavljivim sezonskim voćem koje obiluje vitaminima. Općenito, izbjegavajte kavu i napitke koji sadrže kofein, žestoka pića, gotove juhe, fermentirane sireve, kobasice i mesne prerađevine.

Prehrana kod gastritisa, opće preporuke

Čak iu slučaju dijete kod gastritisa treba usvojiti jednostavna pravila prehrane. Prehrana kod gastritisa ima primarni cilj smanjenje lučenja želučane kiseline i bolnih simptoma. Također, nisu potrebna nikakva ograničenja niti stroge zabrane izbora hrane. S tim u vezi, prehrana kod gastritisa, znači sljedeće: Učite o ovom poremećaju i upoznajte namirnice koje utječu na pogoršanje simptoma, posebice na povećanje kiselosti nakon obroka. Uvijek dajte više koristi hrani s malo masnoće koja će potaknuti bolje pražnjenje crijeva.

Težite jednostavnoj pripremi hrane, što znači kuhanje za pari. Izbjegavajte prehranu koja sadrži premalo ugljikohidrata. Jedite manje obroke jer ćete tako smanjiti želučanu kiselinu. Izbjegavajte ležanje ili spavanje neposredno nakon jela. Do pogoršanja gastritisa često dolazi s promjenom godišnjih doba, pa je u tom razdoblju važno jačati imunitet. Vodite dnevnik prehrane kako biste sami procijenili koja hrana najbolje odgovara vašim potrebama, a da vam pritom ne nedostaje hranjivih tvari. Savjet je da nakon obroka napravite kratke šetnje kako biste olakšali probavni proces.


Tagovi: