Prehlada – uzrok, simptomi, liječenje

Prehlada - uzrok, simptomi, liječenje

Prehlada - uzrok

Prehlada je infekcija gornjeg dišnog sustava uzrokovana virusima. Najčešće su uzročnici prehlade rinovirusi, ali i drugi virusi poput koronavirusa ili adenovirusa mogu pridonijeti ovoj bolesti. Prehlada se obično manifestira simptomima poput curenja nosa, kašlja, kihanja, bolova u grlu i glavobolje. Iako simptomi obično nisu teški, prehlade su vrlo uobičajene i mogu značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti. Virusi koji uzrokuju prehladu prenose se s osobe na osobu kapljičnim putem, kada zaražena osoba kihne, kašlje ili dodiruje površine koje zatim drugi dodiruju. Infekcija se može dogoditi kada zaraženi virus dospije u nos, usta ili oči. Tijekom hladnih mjeseci, kada ljudi više borave u zatvorenim prostorima, a imunološki sustav može biti oslabljen, povećava se rizik od prehlade. Imunološki sustav obično se bori protiv virusa, ali nema specifičnog lijeka za prehladu. Simptomi se liječe simptomatski, što znači da se fokusira na olakšavanje neugodnosti i poticanje oporavka, a to uključuje odmor, unos tekućine, te primjenu lijekova protiv bolova i groznice.

Prehlada - simptomi

Simptomi prehlade mogu varirati od blagih do umjerenih i uključuju različite manifestacije u gornjem dišnom sustavu. Prvi simptom koji se javlja je curenje nosa, te nos može biti začepljen na jednoj ili oba dvije nosnice. Suhi ili produktivni kašalj često prati prehladu. Ponekad se može razviti iritacija grla. Kihanje se javlja zbog iritacije nose sluznice, i često prati prehladu. Osjećaj boli ili iritacije u grlu može biti prisutan, posebno u početnim fazama prehlade. Može doći do blagog povišenja tjelesne temperature, ali ozbiljna groznica nije tipična za prehladu. Prehlada može uzrokovati opću iscrpljenost i umor. Bolovi u glavi mogu se javiti, često povezani s upalom sinusa. Osjećaj bolova u mišićima i zglobovima može pratiti prehladu. Simptomi prehlade slični simptomima drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. U nekim slučajevima, prehlada može dovesti do komplikacija kao što su sinusitis ili upala uha, osobito kod djece. Ako imate ozbiljne simptome, ako simptomi traju dulje vrijeme ili ako se stanje pogoršava, preporučljivo je konzultirati se s medicinskim stručnjakom radi procjene i savjeta o daljnjem liječenju.

Prehlada - liječenje

Prehlada se ne liječi specifičnim lijekovima koji ciljaju virus koji je uzrokuje, jer većina prehlada uzrokovana je virusima, a ne bakterijama. Međutim, postoje određeni koraci i strategije koje možete poduzeti kako biste ublažili simptome i potaknuli brži oporavak. Važno je dati tijelu dovoljno vremena za odmor i oporavak. Odmor je ključan za jačanje imunološkog sustava. Pijenje puno tekućine pomaže održavanju hidratacije i razrjeđuje sluz, čime se olakšava disanje. Paracetamol ili ibuprofen mogu pomoći u smanjenju bolova i groznice. Slijedite upute na pakiranju ili se posavjetujte s liječnikom. Čaj s medom ili juhe mogu pomoći ublažiti iritaciju grla i pružiti osjećaj ugode. Inhalacija može pomoći otvoriti dišne puteve i olakšati disanje. Ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći u uklanjanju viška sluzi i olakšati disanje. Za određene vrste prehlade, antivirusni lijekovi mogu biti propisani od strane liječnika, posebno ako se simptomi javljaju rano i postoji rizik od komplikacija. Antibiotici nisu učinkoviti protiv virusa koji uzrokuju prehladu, pa ih nije preporučljivo koristiti osim ako liječnik ne procijeni drugačije. Također, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, preporučuje se konzultacija s liječnikom radi daljnje evaluacije i uputa o liječenju.


Tagovi: