Pravila badmintona

Sport

Pravila badmintona

Što je to badminton i koja su pravila badmintona?

U ovom odlomku kratko će vam se prikazati što je to badminton i kada je on nastao, prije nego što saznate koja su pravila badmintona. Badminton je vrsta sporta koja se može igrati na rekreativnom i profesionalnom levelu u pojedinačnom formatu ili u formatu parova. Osnovni cilj ovog sporta je osvojiti više poena od protivnika prebacivanjem loptice preko mreže u protivničko polje.

U badmintonu se koristi reket kao pomagalo s kojim se udara loptica. Sami reket i loptica su veoma lagani što ovaj sport čini brzim i dinamičnim. Teren na kojem se igra badminton je podijeljen mrežom na dvije polovice. Svaki igrač brani svoje polje na način da ne dopušta loptici da padne na pod na njegovom dijelu terena. Kao i većina sportova, badminton je stvoren u Velikoj Britaniji sredinom 19. stoljeća. U počecima je ova igra bila rezervirana za više društvene staleže, ali prolaskom vremena ona je postala popularna i u nižim društvenim staležima. U nastavku teksta pročitajte koja su to pravila badmintona.

Pravila badmintona vezana uz teren i igrače

Pravila badmintona se mogu podijeliti prema više kriterija, a jedan od kriterija podrazumijeva na što se pravila badmintona odnose. Na temelju tog kriterija izdvaja se nekoliko skupina pravila, a jedna od tih skupina su pravila vezana uz teren i igrače. Teren na kojem se igra badminton ima pravokutni oblik dimenzija 13 *6 m ( duljina 13 m – širina 6 m).

Teren je podijeljen na nekoliko dijelova pravocrtnim linijama širine 40 mm. Mreža, koja dijeli teren na dva jednaka dijela, postavljena je na visinu od 1,55 m i širine je 6 metara. Pravila jasno definiraju da u badmintonskom meču mogu sudjelovati dva ili četiri igrača. U igri parova igrači istog tima ne moraju naizmjenično udarati lopticu nakon servisa, kao što je slučaj u stolnom tenisu. Natjecanja mogu biti organizirana za muški singl, ženski singl, muške parove, ženke parove i mješovite parove. Ovo vrijedi za profesionalni level, dok se u rekreativnom formatu žene mogu natjecati protiv muškaraca u singlu.

Ostala pravila badmintona

U ovom odlomku prikazati će se kratki pregled ostalih pravila badmintona. Badminton utakmica se igra na tri dobivena seta. Igrač osvaja set ako prvi osvoji 21 poen. U slučaju da oba igrača imaju 20 poena igra se na duplu razliku, tj. set osvaja onaj igrač koji postigne dva uzastopna poena nakon 20: 20. Ovo pravilo vrijedi do rezultata 29: 29, nakon kojeg se primjenjuje pravilo koje govori da je pobjednik seta onaj igrač koji prvi osvoji 30. poen. Službeni mečevi se moraju igrati u zatvorenim dvoranama na terenima adekvatnih dimenzija.

Poen se ostvaruje kada loptica dotakne teren na strani protivnika ili kada protivnički igrač lopticu udari u mrežu ili ako loptica nakon protivničkog udarca završi van granica terena. Početni udarac se izvodi tako da igrači stoje dijagonalno jedan nasuprot drugog te igrač koji ima pravo početnog udarca izvodi servis. Pravila badmintona nalažu kako sam servis mora izgledati. Naime, servis se izvodi ispod pazuha te loptica mora ići dijagonalno preko mreže. Ovo su samo neka od pravila, a čitavi popis možete pronaći na internetu.

Tagovi: