Poremećaj prilagodbe – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Poremećaj prilagodbe - uzrok, simptomi, liječenje

Što je poremećaj prilagodbe

Svaku osobu pogađaju različiti životni udarci, ali emocionalne reakcije često mogu uzrokovati značajno pogoršanje u smislu općeg funkcioniranja. Poremećaj prilagodbe je stanje subjektivne nelagode koje je popraćeno određenim emocionalnim promjenama. Ovo stanje uključuje kombinaciju kognitivnih i bihevioralnih simptoma koji se javljaju nakon stresnog događaja. Općenito, ometa društvenu aktivnost pojedinca i javlja se tijekom razdoblja prilagodbe na određenu promjenu ili veliki stresni događaj. Osoba koja pati od ovog stanja doživljava mnoge poteškoće, uz tjeskobu i simptome depresije.

U nekim slučajevima, poremećaj prilagodbe se manifestira odmah, kao reakcija na percipirani stres kao što je raskid, promjena posla ili smrt voljene osobe. U drugim slučajevima može nastati mnogo kasnije, pogotovo ako je riječ o emocionalnoj reakciji na stresore, kao što su financijski problemi, bračne nesuglasice, sukobi na radnom mjestu itd. Ako stresne okolnosti traju, onda je poremećaj mješovite prirode i može postati ozbiljniji problem, odnosno depresivni poremećaj. U ovom stanju simptomi se javljaju unutar 3 mjeseca, od početka stresnog događaja.

Poremećaj prilagodbe – vrste i simptomi

Uzrok poremećaja prilagodbe je stres, bilo da se radi o financijskim problemima, obiteljskim nesuglasicama ili teškoj bolesti. Iskustvo takvih događaja negativno utječe na pojedinca, što dovodi do pojave bolesti. No, osim ovih uzroka, utjecaj mogu imati i određeni čimbenici. To je velika osjetljivost živčanog sustava, već u ranoj dobi, negativna iskustva, nepovoljni životni uvjeti i nedostatak podrške. Ovisno o prirodi simptoma, možemo razlikovati nekoliko vrsta ovog poremećaja. Poremećaj prilagodbe s depresivnim ponašanjem javlja se uz osjećaj beznađa, sa sklonošću tugovanju i plakanju.

Druga vrsta uključuje anksiozni poremećaj u kojem se pojedinac osjeća tjeskobno. Ovdje su veliki problemi s koncentracijom. Kod mješovitog poremećaja prilagodbe s depresivnim i anksioznim ponašanjem javlja se osjećaj tuge, preopterećenja, a naglašen je problem s pamćenjem. Poremećaj prilagodbe s promijenjenim obrascem ponašanja podrazumijeva problematične stavove i sklonost riziku. Ono što je indicirano kod poremećaja prilagodbe s emocionalnim poremećajima i poremećajima ponašanja je osjećaj depresije i problematično ponašanje.

Kako se liječi poremećaj prilagodbe?

Budući da je poremećaj prilagodbe reakcija na doživljenu stresnu situaciju, u ovom se stanju javljaju depresivni, tjeskobni i bihevioralni simptomi. Poremećaj prilagodbe ozbiljan je zdravstveni problem, ne samo zbog depresije koju uzrokuje, već i zbog čestih pogoršanja. Za liječenje poremećaja prilagodbe potrebno je identificirati simptome i uzrok ovog stanja. Liječenje će prvenstveno ovisiti o vrsti i težini poremećaja. Propisani lijekovi namijenjeni su ublažavanju uobičajenih simptoma. Antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti mogu se pripisati kratkoročno, sve dok simptomi poremećaja ne prođu.

Osim lijekova, pacijentu se propisuje psihološka terapija. Ova terapija ima za cilj pomoći osobi da se nosi sa svim stresnim događajima i povrati kontrolu nad svojim svakodnevnim životom. U praksi to može biti kognitivna bihevioralna terapija, zatim obiteljska ili grupna terapija. Glavni cilj liječenja je ublažavanje simptoma i povratak pojedinca u normalno funkcioniranje. Iako danas postoje jedinstveni tretmani za ovaj poremećaj, provode se istraživanja kako bi se poboljšao pristup liječenju.

Tagovi: