Podrigivanje male djece – Kako potaknuti dojenče da podrigne

Podrigivanje male djece - Kako potaknuti dojenče da podrigne

Zašto je važno podrigivanje male djece, naročito beba

Podrigivanje male djece, beba je važno jer se tokom sisanja i hranjenja beba naguta zraka. Znanstveno je dokazano da se bebe koje se hrane na bočicu nagutaju više zraka nego bebe koje se doje. Balončić zraka stvara nelagodu u probavnom sustavu bebe i ona će pokazati da joj nešto ne odgovara, bit će nervozna, plakat će i bit će nezadovoljna jer se u principu tokom hranjenja nagutala zraka i nije dobila dovoljno hrane. No, čak i kada se najede dovoljno balončić zraka može stvarati nelagodu bebi što će ona i pokazati.

Kada se beba najede prirodno je da slijedi podrigivanje male djece jer će se tako olakšati probavni sustavi i riješiti težine, pa samim time i nelagode. Podrigivanje je važno u prvim mjesecima bebina života kada je želudac još uvijek malen i kada beba tokom hranjenja usiše zrak umjesto hranu. A balončić zraka ispunit će želudac i beba neće dobiti dovoljno hrane pa će vrlo brzo opet biti gladna, stoga je roditeljima važno da se beba nakon jela podrigne jer će lakše zaspati i odmoriti se, a tako će se i roditelji odmoriti.

Podrigivanje male djece i najbolji položaji

Kada se beba najede najbolji položaj za podrigivanje male djece je da bebu prislonite na svoje tijelo na rame, te jednu ruku stavite ispod bebine guze, dok drugom rukom lagano prelazite po bebinim leđima. Vrlo često će se dogoditi da će uz podrigivanje beba možda i malo bljucnuti hranu pa stoga na rame stavite platnenu pelenu ili neki ručnik koji ćete staviti na pranje nakon toga.

Ako sjedite i beba vam je na koljenima u sjedećem položaju, podrigivanje male djece ćete ostvariti laganim tapšanjem po leđima bebe, no ovaj položaj možete prakticirati tek kada beba može sjediti što nije u prvim mjesecima bebima života, nego kasnije. Ako bebu stavite na njezin trbuščić ona će se pod svojom težinom sama podrignuti jer će težina njezina tijela pasti na njezin želudac i istisnuti balončić zraka.

Ukoliko ste ležeći hranili bebu ostanite ležati na leđima, a bebu podignite na prsa tako da jednu ruku stavite ispod donje dijela bebe, a drugu na bebina leđa s time da beba ostane sklupčana i ne ispruži se. Lagano masirajte bebina leđa kružnim pokretima kako bi potanuli podrigivanje.

Podrigivanje male djece u snu

No, što kada beba tokom hranjenja zaspi i vi ste sretni da beba spava jer se i vi tada možete odmoriti ili obaviti neke kućanske poslove. Nigdje nije u kamenu uklesano da podrigivanje male djece mora biti nakon svakog obroka naročito ako to beba ne pokazuje da joj nešto smeta. U takvoj situaciji je važno da bebu ne ostavite da spava na leđima jer bi ona mogla bljucnuti u snu i ugušiti se, stoga se preporučuje da bebu okrenete na bok.

Kada beba zaspi na boku, podrigivanje male djece se može ali i ne mora dogoditi u snu, no barem ste sigurni da će bljucnuti sa strane. Naravno nećete bebu ostaviti bez nadzora nego ćete biti uz nju ili je svako malo vremena provjeravati da li je u snu bljucnula i očistiti kako ne bi udahnula sadržaj.

Ako vam je beba tokom hranjenja zaspala na rukama vrlo lako ćete je okrenuti i staviti na rame, pa laganim pokretima po leđima možete pokrenuti podrigivanje čak i dok beba spava, pa je nakon podrigivanja položiti u krevetić te ćete tako biti sigurni da neće bljucnuti u snu.


Tagovi: