Podjela imovine između braće

Financije

Podjela imovine između braće

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 02.10.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Podjela imovine između braće

Podjela imovine između braće može biti neugodno iskustvo, a vrlo često podjela imovine bude neugodno iskustvo zbog želje jedne ili više stranaka u postupku ostavinske rasprave da dobiju više nego im pripada. Ovaj podatak je još nevjerojatniji ako znamo da je postupak ostavinske rasprave točno definiran i ne ostavlja prostora malverzacijama.

Unatoč tome, mnogi su se odnosi i obitelji uništile pred, za vrijeme i nakon ostavinske rasprave. Kada je podjela imovine između braće ili bilo kojih stranaka koje imaju pravnu osnovu sudjelovati u ostavinskom postupku, moguća su samo dva rješenja postupka. Naime, ostavinski postupak vodi se po službenoj dužnosti i imovina se dijeli na zakonom propisane dijelove s obzirom na sudionike ostavinske rasprave. Druga opcija je ako je iza ostavitelja ostala oporuka, tada se u potpunosti mora ispuniti sve napisano u oporuci, bez obzira na to što netko mislio ili na što bi imao pravo da oporuka nije bila napisana.

Kako se vrši podjela imovine između braće

Kao što smo naveli, podjela imovine između braće jasno je definirana zakonom. Nakon prijave smrti člana obitelji, po službenoj dužnosti javni bilježnik dostavlja pozive svim strankama koje imaju pravo na imovinu pokojnika. Nekada su ostavinske postupke provodili sudovi, međutim kako bi se rasteretilo sudstvo, posao je prebačen na javne bilježnike.

Kako javni bilježnici pa ni sustav nemaju zabilježenu svu imovinu pokojnika, dužnost je stranaka u postupku na dan ostavinske rasprave donijeti sve dokumente i informirati javnog bilježnika o svoj imovini pokojnika, pa i o svim nasljednicima. Nekada se zna dogoditi da se greškom ne pozovu svi nasljednici, pa je dužnost pozvanih nasljednika o tome obavijestiti javnog bilježnika. Podjela imovine između braće provodi se u uredu javnog bilježnika, na dan određen u pozivu na ostavinsku raspravu. Na samoj raspravi, javni bilježnik pita sve nasljednike da li su voljni naslijediti pokojnika, bez iznošenja podataka o čemu i o kojoj se imovini radi.

Nasljednici ne nasljeđuju samo imovinu, već i eventualne dugove, pa je dužnost javnog bilježnika prije svega, postaviti to pitanje. Podjela se vrši poštujući zakon, pa će svaki od braće naslijediti samo onoliki dio koji predviđa zakon. Za sve ostale varijante, koje su moguće, potrebno je postići dogovor između stranaka.

Poštena podjela imovine između braće

Najpoštenija podjela imovine između braće, barem papirnato je onako kako predviđa zakon, a to je na jednake dijelove. Naravno, braća imaju puno pravo dogovoriti svoj omjer podjele, naravno ako su jedine stranke i nasljednici u postupku ostavinske rasprave. Ako je iza pokojnika ostala velika imovina, braća se mogu dogovoriti da ne dijele svu imovinu zasebno na dva dijela, već da jedan od braće naslijedi jednu nekretninu ili pokretninu u cijelosti, a drugi brat drugu nekretninu ili pokretninu u cijelosti. Najlakše je podijeliti novac, jer se njega jednostavno prebroji i iznos podijeli na broj braće u postupku.

Malo je veći problem podjela nekretnina, pa se često nekretnine papirnato podijele, a nakon ostavinske rasprave prodaju. U tom slučaju braća također novac podijele na jednake iznose. Ne budite jedan od mnogobrojnih neugodnih slučajeva i neka vaša podjela imovine između braće prođe pošteno, bratski. U trenutcima kada nam se smiješi novac ili nekretnina, ne treba zaboraviti kako je obitelj na kraju najvažnija i sigurno nije pametno mijenjati dobre odnose u obitelji za više ili manje novca.

Tagovi: