Plazmocitom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Plazmocitom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je plazmocitom

Plazmocitom je vrsta raka koštane srži gdje se stanice koje se nazivaju plazma stanice abnormalno množe. Plazma stanice su podvrsta bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za imunološku obranu organizma. Kod ove bolesti plazma stanice počinju proizvoditi abnormalne proteine ​​koji mogu izazvati brojne komplikacije. Kada se skupina plazma stanica razmnožava na nekontroliran način, to utječe na funkcioniranje koštane srži u normalnoj proizvodnji bijelih krvnih stanica, crvenih krvnih stanica i trombocita. Kod plazmacitoma, abnormalne plazma stanice tvore tumor.

Plazmocitom je češći kod osoba starijih od 65 godina. Međutim, učestalost ove bolesti raste kod osoba mlađih od 40 godina u vrijeme postavljanja dijagnoze. Uzrok zloćudnog razvoja plazma stanica još nije do kraja razjašnjen, ali se zna da počinje nekontroliranim razmnožavanjem plazma stanica, što ugrožava funkcioniranje koštane srži. Budući da abnormalne stanice raka ne sazrijevaju kao normalne stanice, one se nakupljaju i potiskuju proizvodnju zdravih stanica. U zdravoj koštanoj srži manje od 5% stanica su plazma stanice.

Plazmocitom – simptomi

U početku pacijent ima malo simptoma i oni nisu specifični. Oni mogu varirati i uključivati ​​bolove u kostima, letargiju, otežano disanje pod stresom, glavobolje, razdražljivost i umor. Kako bolest napreduje, bolesnik počinje osjećati bolove u tijelu, opću slabost i malaksalost. Plazmocitom može promijeniti funkciju koštane srži, bubrega i drugih organa. Iako je sličan mijelomu, razlika je u tome što se nalazi u jednoj kosti, bez znakova manifestacije po cijelom tijelu kao što je slučaj kod multiplog mijeloma.

Bolesnici s plazmocitomom vrlo često razviju simptome nakon što je bolest prisutna dulje vrijeme. Najčešći simptom je bol u leđima, koja može uzrokovati slabost i obamrlost u rukama i nogama. Plazmocitom se dijeli na stadije, koji određuju koliko je bolest uznapredovala. Da bi se odredio stadij, potrebno je uzeti krvnu sliku gdje su vidljivi prvi tragovi. Vidljive promjene su anemija, premalo crvenih krvnih zrnaca. Odstupanja od normalnih vrijednosti povezana su s opsegom bolesti. Gubitak koštane mase vidljiv je na RTG snimci.

Kako se liječi plazmocitom

Kad osoba ima bilo kakve simptome kao što je neobjašnjiva bol u kostima, trebala bi zakazati sastanak s liječnikom koji može isključiti ozbiljne uzroke. Prognoza za plazmocitom ovisi o stadiju raka, zdravstvenom stanju i dobi pacijenta. Ako liječnik pronađe tumor, on može uzeti uzorak tkiva da potraže abnormalne plazma stanice. Također se može napraviti biopsija koštane srži kako bi se isključila dijagnoza multiplog mijeloma. Liječenje se može provoditi ciljanom terapijom, radioterapijom i transplantacijom koštane srži.

Primarno liječenje plazmocitoma je radioterapija, iako je operacija ponekad opcija. Cilj terapije je zaustaviti širenje degeneriranih plazma stanica i omogućiti da se život bolesnika što više produži. Budući da je imunološka zaštita bolesnika smanjena, posebnu pozornost treba posvetiti obrani organizma od infekcije. Kada se plazmocitom proširi na više kostiju, stanje je poznato kao multipli mijelom. Multipli mijelom može biti sporo rastući rak koji godinama ne uzrokuje specifične simptome, ali sabi sposobnost koštane srži da proizvodi zalihe krvnih stanica.

Tagovi: