Pioglitazon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Pioglitazon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Pioglitazon – djelovanje

Pioglitazon je lijek za dijabetes koji se izdaje na recept i koristi se za liječenje dijabetesa tipa 2. Pripada klasi lijekova poznatih kao tiazolidindioni. Dijabetes tipa 2 metabolička je bolest kod koje inzulinska rezistencija čini temelj patofizioloških procesa. Kontrola visokog šećera u krvi pomaže u sprječavanju oštećenja bubrega, sljepoće, problema sa živcima, gubitka udova i problema sa seksualnom funkcijom osobe. Adekvatna kontrola dijabetesa može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Lijek djeluje tako da pomaže ponovnom uspostavljanju pravilnog odgovora tijela na inzulin, čime se snižava šećer u krvi. Pioglitazon se koristi sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes. Ovaj lijek se ne smije koristiti za liječenje dijabetesa tipa 1. Doziranje se temelji na zdravstvenom stanju pacijenta. Liječnik će prilagoditi dozu na temelju razine šećera u krvi kako bi pronašao najbolju dozu. Trebate se pažljivo pridržavati uputa svog liječnika. Lijek se obično uzima jednom dnevno sa ili bez hrane. Lijek treba uzimati svaki dan u isto vrijeme.

Pioglitazon – nuspojave

Koje su najvažnije informacije koje trebate znati ako koristite pioglitazon? Koje su nuspojave moguće kod ovog lijeka? Ne smijete koristiti ovaj lijek ako imate bolest jetre, probleme s očima uzrokovane dijabetesom ili dijabetičku ketoacidozu. Također, lijek povećava rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura. Može potaknuti ovulaciju kod žena u predmenopauzi i povećati rizik od neželjene trudnoće. Nuspojave mogu biti blage, teške, privremene ili trajne. Nemaju svi ljudi koji uzimaju ovaj lijek nuspojave. Neke se nuspojave mogu kontrolirati, dok druge nestaju same od sebe tijekom vremena. To uključuje: znojenje, vrtoglavicu, drhtanje, bol u leđima, začepljen nos, kašalj, grlobolju, bol u trbuhu, probleme s vidom, nedostatak energije i debljanje. Pioglitazon obično uzrokuje debljanje na način ovisan o dozi. Razlog tome je nakupljanje masnog tkiva. Ali kod pacijenata sa zatajenjem srca to se događa zbog zadržavanja vode u tijelu. Ove nuspojave se ne javljaju često, ali ako se ne zatraži liječnička pomoć, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Pioglitazon – cijena i iskustvo

Osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 izložene su vrlo visokom riziku od makrovaskularnih komplikacija – moždanog udara, infarkta miokarda i kardiovaskularne smrtnosti. Nedavno provedena klinička ispitivanja pokazala su da lijek pioglitazon može smanjiti kardiovaskularne probleme i usporiti aterosklerotski proces. Kao snažan lijek iz klase tiazolidindiona, korigira više komponenti metaboličkog sindroma i čuva funkciju beta stanica. Istraživači su također otkrili da su komplikacije makrovaskularne bolesti bile odgođene kod pacijenata koji su primali lijek tijekom razdoblja od 30 mjeseci. Pioglitazon je dostupan pod nekoliko robnih marki iu nekoliko različitih oblika. Svi podaci i svojstva lijeka nalaze se na pakiranju i uputama za uporabu. Nemojte prestati uzimati lijek bez razgovora s liječnikom. Ako vas zanimaju dodatne mjere opreza, provjerite službenu web stranicu proizvođača kako biste saznali više o proizvodu. Kao lijek iz klase tiazolidindiona zahtijeva detaljne informacije o specifičnostima primjene. To će smanjiti rizik od nuspojava opasnih po zdravlje. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi: