Pikado pravila

Sport

Pikado pravila

Pikado pravila

Igra u kojoj natjecatelj iz ruke baca strelice pokušavajući pogoditi određena polja unutar okrugle mete nazivamo pikado. Pikado je igra za razonodu i veoma je popularna, a protekom vremena razvila se u profesionalni sport. Pikado pravila morala su se ustanoviti kako bi pikado postao profesionalni sport sa svjetskim i europskim prvenstvima. Pikado u današnjem obliku počeo se igrati u 19. stoljeću u engleskim pubovima. 1927. godine održan je prvi tradicionalni turnir u pikadu, a na turniru u Londonu 1948. godine sudjelovalo je oko 300 000 igrača. Pikado pravila mijenjala su se kroz povijest a razlikuju se i s obzirom na vrstu pikada. Steel dart pikado igra se sa strelicama s metalnim vrhom, a meta se rado od pluta i sličnih materijala. Soft-tip ili električni pikado igra se sa strelicama s plastičnim i savitljivim vrhom. Soft-tip pikado nastao je 80-tih godina prošlog stoljeća i jako je popularan u cijelom svijetu. U Engleskoj je još uvijek jednako popularan i steel dart pikado.

Pikado pravila, dimenzije igrališta i mete

Pikado u suštini nije zahtjevna igra, pa tako ni pikado pravila. Naravno, potrebna je vrhunska vještina i osjećaj kako bi se pogodilo metu, međutim u pravilu ne postoje dobna i ni jedna druga ograničenja za igranje pikada jer je fizička komponenta igre prihvatljiva velikoj većini ljudi. Pikado pravila čak dopuštaju korištenje vlastitih pikado strelica, ali moraju imati plastične vrhove i težiti maksimalno 20 grama. Maksimalna dopuštena dužina strelica je 16 centimetara. Standardna meta za pikado u promjeru je 45, 1 centimetar a udaljenost između igrača i mete mora biti 2, 37 metara. Visina od poda do centra mete mora iznositi 1, 73 metra. Meta je podijeljena na radijalne segmente, a svaki segment nosi određeni broj bodova, od 1 do 20. Sredina je obojena crvenom bojom i naziva se Bull’s Eye i pogodak u nju vrijedi 50 bodova. Bull segment okružuje Bull’s Eye i vrijedi 25 bodova. Segmenti unutar mete nose od 1 do 20 poena, a razvrstani su tako da se isprepliću veći sa manjim brojevima, kako bi se smanjila mogućnost sretnih pogodaka.

Pikado pravila, pobjednik igre

Pikado pravila određuju način natjecanja i kako se pobjeđuje u igri. Općenito, pobjednik je onaj koji zbrajanjem poena pogođenih na meti prije dovede početni broj bodova (301 ili 501) na nulu. Dakle od početnog broja poena oduzima se broj poena pogođenih u igri. Igrači naizmjenično bacaju po 3 strelice a igru počinje onaj koji je prije same igre bacanjem jedne strelice pogodio centar ili bio bliži centru mete. Liniju bacanja igrač ne smije nagaziti ili prijeći stopalom, ali ju može prijeći zračnom linijom naginjanjem i pružanjem ruke. Sam izlaz iz seta ne može se napraviti na način da se izađe pogotkom broja koji vam je ostao kako bi došli do nule. Na primjer, ako je vaš rezultat 16, pobijediti ne možete na način da pogodite segment broja 16, već morate pogoditi mali dio segmenta 8 koji segment 8 množi sa 2. Dakle, završno bacanje mora biti duplo ili ako vam je ostalo 50 poena, pogađanjem mete u sredinu, takozvani Bull’s Eye. Pikado pravila ovise o inačici pikado igre koju ste odlučili igrati, a svakako ćete se zabaviti i osjetiti natjecateljski žar igrajući pikado.

Tagovi: