Papaja – čaj, ljekovitost, svojstva

Papaja - čaj, ljekovitost, svojstva

Papaja - anđeosko voće

Papaja je tropsko voće te je poznata i pod "nadimkom" anđeosko voće. Ovo egzotično voće potječe uz Centralne Amerike i južnog Meksika, a do danas je postala poznata diljem svijete po svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Samo voće ima kruškoliki oblik, a dok sazre dobije zlatno žutu boju. Papaja se koristi kao dodatak jelima, voćnim salatama, raznim slasticama ili se jede sama u svježem ili sušenom obliku. Njen sok je izvrstan dodatak raznim umacima, a sadrži čak 300% preporučene dnevne doze vitamina C. Ovo svestrano voće se može čak koristiti i u nezrelom, odnosno zelenom stanju kao zamjena za povrće u nekim jelima.

U tom slučaju se samo preporučuje da se prije konzumacije prokuha. Osim ploda, kod papaje se također može koristiti lišće koje prokuhano daje izrazito cijenjen čaj koji su ljudi od davnina hvalili radi njegovih ljekovitih svojstava. Danas se ovo voće jako dobro i znanstveno istraženo pa su se moguće blagodati samo dodatno potvrdile.

Papaja kao važan dodatak prehrani

Papaja je izrazito ukusno tropsko voće koje sa svojim slatkastim tekom bude izvrstan dodatak brojnim jelima ili umacima. No zrelu papaju je dobro uvrstiti u svoju prehranu ne samo radi njenog okusa već i radi beneficija koje ovo voće ima na vaše tijelo i probavu. Naime, ljudi su još od davnina primijetili da papaja pomaže sa probavom, posebice ako ju se konzumira nakon što se pojeo obrok koji je sadržavao ribu ili meso. Danas se ustvrdilo da postoji znanstvena podloga za papain blagotvoran učinak na probavu. Istraživanja su pokazala da se u ovom voću nalazi snažan enzim koji pomaže brzo razgraditi proteine.

Enzim se naziva papin i bitno olakšava probavu proteina. Proizvodi poput mesa, ribe, peradi, sira, jaja ili orašastih plodova veliki su izvori proteina no ako se u tijelu ne obrade dovoljno brzo, može doći do bolova, nadutosti i lošeg zadaha. Uz papaju možete biti sigurni da će vaš organizam brzo preraditi sve proteine bez neželjenih nuspojava.

Papaja kao ljekoviti čaj

Osim što pomaže sa probavom, konzumacija papaje također štiti od bolesti srca, pospješuje normalan rad crijeva, smanjuje rizik od problema sa očima u starijoj dobi te djeluje protuupalno. Ako želite na jednostavan i ukusan način obogatiti svoju svakodnevnu prehranu, a usput i voditi brigu o svom zdravlju, papaja je izvrstan izbor za vas. Osim što se koristi plod, papaja također ima lišće koje se može prokuhati i konzumirati kao čaj. Prirodni čaj od papaje ima odlična antikancerogena svojstva koja dokazano pomaže osnažiti vaš imunološki sustav.

Ovaj čaj vam također može pomoći sa svojim protuupalnim svojstvima jer jača vaš organizam poticanjem nastanka molekula koje osnažuju imunitet u ljudskom tijelu. Ako pripremate čaj od lišća papaje, prelijte 2 dlc prokuhane, vruće vode preko jedne čajne žličice lišća. Prekrijte šalicu i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta. Ovakav čaj možete piti mlak ili hladan i to natašte ujutro ili navečer nakon zadnjeg pojedenog obroka.


Tagovi: