Pandas sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Pandas sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Pandas sindrom

Pandas sindrom (Pediatric Autoinmune Neurosychiatric Disorder Associated with Streptococcus) odnosi se na poremećaj povezan sa streptokoknom infekcijom. U djece se grlobolja može ponoviti, ali u manjem broju dolazi do promjena poznatih kao Pandas sindrom. Spada u pedijatrijski poremećaj, jer se najčešće javlja u djece od 3 do 12 godina. Reakcije na streptokokne infekcije nisu česte u starijih osoba, ali je moguće da adolescenti mogu razviti ovaj sindrom. Što uzrokuje ovo stanje? To je autoimuni poremećaj uzrokovan infekcijom nakon napada na imunološki sustav, odnosno zdrave stanice u tijelu.

Bakterija Streptococcus se maskira i izgleda kao zdrava stanica u tijelu. Djeca koja ga imaju mogu pokazivati znakove opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a te su promjene ponašanja obično brze. Postoji želja da se određene radnje ponavljaju uvijek iznova, tikovi i zvukovi se ne mogu kontrolirati. To može biti tresenje glavom ili puno treptanja, stalna želja za ponavljanjem istih riječi. No, ako dijete već ima tikove ili opsesivno kompulzivni poremećaj, ovaj poremećaj može značajno pogoršati njegovo stanje.

Pandas sindrom – uzrok, simptomi

Kako Pandas sindrom utječe na tijelo? Komplikacije streptokokne infekcije povezane su s imunološkim odgovorom tijela na infekciju. Ovaj poremećaj utječe na raspoloženje djeteta koje postaje neraspoloženo i tjeskobno, a javljaju se i tikovi koje ne može kontrolirati. Iako ovo stanje može biti zastrašujuće, uz pravilnu dijagnozu i liječenje dolazi do potpunog oporavka. Uzrok Pandas sindroma nalazi se u ponašanju streptokokne bakterije. Skrivajući se u tijelu domaćina, postavili su molekule slične onima koje se nalaze u zdravom ljudskom tijelu.

Na taj način streptokok izbjegava otkrivanje na određeno vrijeme. Kada imunološki sustav postane svjestan prisutnosti bakterije, prepoznaje je kao stranog napadača, stvarajući antitijela protiv streptokoka. Neke od stanica mogu biti u mozgu, a kada su napadnute, javljaju se neuropsihijatrijski simptomi. Pandas sindrom uključuje sljedeće simptome: nagle i nekontrolirane pokrete, bolove u zglobovima, depresivno raspoloženje, napad tjeskobe, strah od roditeljske odsutnosti, razdražljivost, povećanu osjetljivost na svjetlost, probleme sa spavanjem, učestalo mokrenje tijekom dana, dijete može vidjeti ili čuti stvari koje nepostoje.

Pandas sindrom liječenje

Simptomi Pandas sindroma se s vremenom poboljšavaju. Međutim, stanje se može pogoršati ako se streptokokne infekcije ponove. Kako se dijagnosticira Pandas sindrom? Test na streptokok i krvne pretrage pokazat će je li dijete imalo infekciju. Ako dijete nema infekciju, onda to nije Pandas sindrom. Naime, simptomi mogu biti dio reakcije imunološkog sustava na druge komplikacije u tijelu. Dostupni tretmani za liječenje Pandas sindroma uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, protuupalne lijekove i antibiotike.

Liječenje također može uključivati imunološku terapiju kao što je modifikacija plazme i prirodni tretmani. Nekoliko dodataka prehrani može pomoći kod ovog sindroma. Vitamin D ima protuupalna svojstva i djeluje na imunološki sustav, zbog čega se koristi za liječenje Panadas sindroma. Probiotici koji imaju pozitivan učinak na zdravlje probave također mogu biti korisni. Omega 3 masne kiseline se nalaze u mnogim namirnicama koje koristimo, kao i u morskim plodovima, imaju važan učinak na tkiva u tijelu, a time i na mozak, zbog čega je dio liječenja.

Tagovi: