Što je palpacija

Ljepota i zdravlje

Što je palpacija

Što je palpacija

Palpacija je proces osjećanja ili pipanja dijelova tijela radi procjene njihovog stanja, oblika, veličine, gustoće i osjetljivosti. To je važna metoda dijagnostike koja se često koristi u medicini, kao i u drugim područjima kao što su fizioterapija, masaža i terapijsko trčanje. Primjeri palpacije u medicini uključuju pregled limfnih čvorova, pregled trbuha za procjenu veličine organa, ili provjeru srčanog ritma kroz pulsiranje arterija. Ova metoda može npr. pomoći u dijagnosticiranju problema u tijelu i pružiti informacije o zdravstvenom stanju pacijenta. Riječ “palpacija” dolazi iz latinskog jezika. Potječe od latinske riječi a koja znači “pipati” ili “osjećati”. To se odnosi na proces pipanja ili osjećanja dijelova tijela radi procjene njihovog stanja i funkcioniranja. Iz te riječi su se razvile mnoge druge riječi koje se koriste u medicini, kao što su “palpabilan” (što se može osjetiti pipanjem), “palpatorni” (koji se odnosi na osjećaje pri palpaciji) i “palpacijski” (koji se odnosi na proces palpacije).

Palpacija u medicini

Palpacija je česta metoda dijagnostike u medicini i može se koristiti u mnogim dijelovima tijela i u različite svrhe. U medicini, kod palpacije limfnih čvorova se može utvrditi postoji li bilo kakva oteklina, bol, tvrdoća ili neobičnost u limfnim čvorovima, što može ukazivati na neke vrste infekcija ili malignih stanica. Kod palpacije trbuha se može procijeniti veličina i oblik organa u trbušnoj šupljini. Liječnik može palpirati trbušnu stijenku kako bi pronašao bolne točke, tvrdoće ili druge abnormalnosti koje mogu ukazivati na prisutnost tumora, infekcija ili upale. Kod palpacije srca može se odrediti oblik srčanog ritma i procjena pulsa. Liječnik može pipati arteriju u području zapešća, vrata ili nogu kako bi procijenio puls i srčani ritam pacijenta. Palpacija dojki se koristi kako bi se otkrile bilo kakve kvržice ili druge abnormalnosti u dojkama. To je važna metoda za otkrivanje raka dojke u ranoj fazi. Kod palpacije zglobova se određuje procjena stanja zglobova, utvrđivanje boli i utvrđivanje moguće prisutnosti tekućine u zglobovima. Općenito, palpacije se koriste u medicini kako bi se procijenilo stanje tijela ili dijelova tijela, utvrdile moguće abnormalnosti i otkrile bolesti u ranoj fazi.

Palpacija u drugim područjima

Palpacija se koristi i u drugim područjima, osim u medicini. U fizioterapija palpacije se koriste za procjenu stanja mišića, za procjenu mišićnog tonusa, odnosno stanja napetosti mišića, za utvrđivanje ozljeda ili upala, za procjenu pokretljivosti zglobova, za procjenu adhezija, ligamenata i tetiva, te za procjenu njihove osjetljivosti i ograničenja pokreta. Ova tehnika omogućuje fizioterapeutu da procijeni osjetljivost i funkcionalnost dijelova tijela, što je važno za planiranje tretmana i procjenu napretka pacijenta. Maseri koriste palpaciju kako bi procijenili napetost mišića i odredili područja tijela koja zahtijevaju masažu. Terapijsko trčanje koristi palpacije za procjenu stanja stopala, određivanje vrste i stupnja pronacije (uvijanja stopala prema unutra), te za određivanje visine lukova stopala. U veterini mogu koristiti palpaciju za procjenu stanja životinja, posebno kod dijagnostike problema s reproduktivnim organima. U paleontologiji palpitaciju se koristi za proučavanje fosilnih ostataka kako bi se odredio njihov oblik, gustoća i struktura. Općenito, palpacija se može koristiti u bilo kojem području gdje je potrebno procijeniti stanje tijela ili dijelova tijela.

Tagovi: