Što su ovisnosti – uzrok, simptomi, lijećenje

Ljepota i zdravlje

Što su ovisnosti - uzrok, simptomi, lijećenje

Što su ovisnosti i zašto nastaju?

Ovisnosti pripadaju u grupu duševnih bolesti te stanja. Pojam ovisnost najčešće vežemo za psihoaktivna svojstva, no važno je naglasiti da ona može nastati radi brojnih drugih razloga, u primjeru – može se steći ovisnost o igrama na sreću. Kada se ovisnost krene razvijati? Iako nema pravila kada može nastupiti određena ovisnost, ona će često krenuti u adolescentskoj dobi kada su osobe sklonije eksperimentiranju. Početak konzumacije alkohola, droga i cigareta započinje još u tinejdžerskim danima – i upravo zato mlađe generacije pripadaju u najugroženiju populaciju.

Koje vrste ovisnosti postoje? Ovisnost o drogama se smatra duševnim i tjelesnim stanjem. Specifično je po nesavladivoj želji za konzumacijom raznih sredstava koji mogu opuštati, podizati energiju, umiriti itd. Zlouporaba droge može dovesti do mentalne disfunkcije te poremećaja u ponašanju. Psihička ovisnost se opisuje kao odraz reakcije pojedine osobe na djelovanje određenog sredstva koje pruža osjećaj zadovoljstva nakon konzumacije.

Razvija se povezivanje, te osoba ne može normalno funkcionirati ukoliko ne konzumira određenu stvar. Fizička ovisnost je navikavanje tijela na pojedinu ovisnost (droga, alkohol, hrana). Postupno se povećavaju doze, i tijelo je u konstantnom privikavanju. Kada osoba pristupi odvikavanju, tijelo može doživjeti određeni šok radi “nedostatka” određene tvari. Točnije, započinje apstinencijski sindrom. Kako se osoba liječi, ona će steći određenu toleranciju na sredstva koja su uzrokovala ovisnost.

Uzroci i simptomi ovisnosti

Duhan, alkohol te psihoaktivne droge se razlikuju prema farmakološkim svojstvima i djelovanjem na organizam. Ove česte ovisnosti imaju slično djelovanje na mozak, što znači da se osoba prilikom njihovog uzimanja osjeća određene osjećaje koje stvaraju ovisnost. Ovisnost (neovisno o tipu) može stvoriti štetne učinke na mentalno te fizičko zdravlje. Koji su najčešći uzroci ovisnosti? Potraga za boljim raspoloženjem i želja za eksperimentiranjem. Velika većina današnjih adolescenata je barem jednom u životu eksperimentiralo sa legalnim te nelegalnim drogama kako bi poboljšali svoje raspoloženje.

Iako često krene kao radoznalost, upravo ta radoznalost može veoma brzo prerasti u ovisnost. U primjeru, danas je velika većina odraslih ovisna o antidepresivima jer smatraju da su razne tablete jednostavnija solucija za određene probleme. Da li ovisnost donosi određene simptome? Da, i simptomi će se razlikovati ovisno o uzroku. Razne droge mogu uzrokovat različite simptome, no najčešći simptomi su: Hiperaktivnost, razdražljivost, gubitak teka, nesanica, proširene zjenice, mršavljenje. Ovisnost o alkoholu donosi simptome pojačanog znojenja, tremora, tjeskobe te mučnine ukoliko osoba ne popije željenu količinu pića. Slično je i sa pušenjem i nikotinom.

Liječenje ovisnosti

Samo kliničko liječenje ovisnika je veoma teško i uključuje medicinski te psihosocijalni aspekt. Često je pacijentima potrebna sva moguća pomoć kako bi se ustanovio uzrok nastanka ovisnosti. Kada se osoba hospitalizira, ona će biti na promatranju 24 sata. Prvo nastupa apstinencijski sindrom koji je zapravo samoograničavajuća metoda za liječenje. Ovisnik ovdje prolazi kroz tešku fizičku krizu. Stanje nije opasno po život, no pacijente se informira o tome kroz što će prolaziti i koji su simptomi krize (ovisno o ovisnosti).

U slučaju da pacijent teško ponaša samoliječenje, tada će on zaprimati dodatne terapije koje će mu olakšati apstinencijsku krizu. Osim navedenih metoda liječenja, pacijent može sudjelovati i u raznim psihoterapijama te liječenju u zajednici (terapije kada se više ovisnika okupi i priča o tome kako im je ovisnost narušila kvalitetu života). Ovisnost ukoliko se ne liječi može dovesti do trajnih moždanih oštećenja (kao i oštećenja drugih organa), ili smrt. Mnogi ovisnici ne žele pomoć, i upravo je to razlog zašto većina nažalost doživi određene trajne posljedice na organizmu.

Tagovi: